Tapenade este numele frantuzesc pentru pasta de masline. Dupa culoare maslinelor este "noir"(neagra) sau "verte"(verde).
Pasta de masline este foarte gustoasa, innobiland orice sandwich sau antreu.
Reteta din Provence este f delicioasa si merita incercata. Ingredientele pot fi dozate dupa preferinte, eu va dau orientativ niste gramaje, dupa gustul meu.
Puneti in blender sau robot 200 gr masline negre din saramura, o lingura de ulei de masline extravirgin, o lingura capere, suc de la o lamaie,o lingurita de pateu de anchois(anchois, sare, ulei) sau un filet de ansoa, putin cognac(o lingurita), usturoi, zahar(jumate de lingurita), cimbru, rozmarin, piper. Mixati pana obtineti o pasta omogena.
Se serveste pe felii de bagheta (optional, unse cu unt) sau cu grisine, in diverse combinatii in sandwich-uri, in asezonarea fripturilor, cu diferite antreuri.
Daca vreti sa mancati ca francezii, atunci nu uitati sa puneti pe masa si un platou cu diferite branzeturi si un vin bun, sec.
Pofta buna!