joi, 26 august 2010

Zacusca

A venit momentul pentru un delicios antreu de sfarsit de vara!
Colorata, aromata si apetisanta, adunand toata bogatia verii, zacusca este un antreu foarte iubit de romani, asa ca o reteta buna se impune acum, cand e sezonul vinetelor si al ardeilor.
Cea mai buna este zacusca proaspata, servita imediat ce se raceste, dar si iarna ne place sa savuram zacusca, chiar si din borcan. Diferenta este ca la zacusca de vara (cea pe care nu o puneti la borcane) puteti sa adaugati foarte putin ulei de masline si va fi mult mai usor digerabila si mai dietetica decat cea pusa pentru iarna.

Ingrediente:
-4 vinete medii coapte
-4 ardei grasi copti
-2 rosii
-un pahar de suc de rosii gros
-o ceapa
-2 catei de usturoi
-o frunza de dafin
-cateva boabe de piper
-putin piper macinat
-sare
-3 linguri de ulei de masline

Tocati ceapa si caliti-o in ulei pana devine sticloasa. Apoi turnati sucul de la ardeii copti si lasati ceapa sa fiarba in acest sos.

Tocati ardeii copti.

Adaugati-i peste ceapa. Tocati si rosiile (ideal ar fi sa le decojiti inainte) si puneti-le si pe ele .

Turnati sosul gros de rosii, presarati sare si piper macinat. Lasati sa fiarba bine, apoi adaugati si vinetele coapte tocate. Amestecati des.

In final, dupa ce a fiert vreo 15 minute totul, adaugati frunza de dafin, boabele de piper si usturoiul. Lasati inca vreo 10-15 minute la foc mic, amestecand mereu.

Trebuie sa amestecati des (daca nu aveti o tigaie antiaderenta) ca sa nu se prinda.

La final, zacusca trebuie sa fie foarte scazuta, ca o pasta.

Lasati-o putin sa se raceasca si serviti.

Este perfecta pe felii de bagheta sau paine proaspata.

Pofta buna!