duminică, 19 septembrie 2010

Supa-crema de conopida

A venit toamna, anotimpul retetelor calde, bogate in legume de sezon, cremoase si generos asezonate cu smantana sau branza. Ideale pentru acest sezon sunt cremele de legume cu sau fara supa de pui, dar obligatoriu cu smantana lichida (puteti pune smantana light, pentru a nu castiga cm in talie).
Reteta de azi este ideala pentru cina: supa-crema de conopida cu pui si smantana. Va voi prezenta reteta de baza si apoi o variatiune "fusion" , pe care v-o recomand cu caldura deoarece este de top (veti vedea cat de curand ca nu exagerez).

Ingrediente:
-carne de pui (nu conteaza ce fel de bucati, vom folosi doar zeama in care a fiert)
-2 bucati de conopida medii
-o ceapa alba
-un morcov
-o cana de smantana lichida light
-un catel de usturoi
-patrunjel verde
-piper alb sau negru (daca vreti un gust piperat mai pronuntat)
-boia de ardei pentru decor

Spalati carnea de pui. Puneti apa la fiert, adaugati o lingura de sare.

Puneti carnea la fiert, adaugati ceapa curatata (dar intreaga) si morcovul .

Lasati sa fiarba 15 minute la foc mediu, spumati. Apoi indepartati carnea si adaugati conopida spalata bine si desfacuta in buchetele.

Se lasa sa fiarba totul inca 15 minute, pana cand conopida este bine fiarta. Scoateti legumele. Se indeparteaza ceapa si morcovul. Pasati conopida.

Adaugati piureul de conopida peste supa, amestecati si continuati fierberea la foc foarte mic. Adaugati smantana lichida si usturoiul macinat

Lasati sa mai clocoteasca cateva minute si apoi opriti focul. Adaugati patrunjelul tocat.

Se serveste calda. Presarati piper chiar in momentul servirii, pentru o aroma piperata mai pronuntata. Deasemenea, piperul va oferi un parfum mai pronuntat supei, daca e presarat exact in momentul servirii peste supa calda.

Aceasta a fost varianta simpla, clasica, rustica. Supa-crema de conopida se serveste in mod traditional cu crutoane.

Vom face 2 variante mai elegante de prezentare a acestei supe cremoase si onctuoase.
Mai intai stropiti cu ulei de masline cateva felii de bagheta integrala, presarati-le cu praf de usturoi si sare si coaceti-le la cuptor pana devin crocante.

Apoi realizati "la piece de resistance" : "Clafoutis aux asperges, mozzarella et jambon" (adica o tarta de sparanghel, mozzarella si jambon). Ungeti si tapetati cu faina 2 vase ramequin foarte mici. Tapetati cu felii de jambon sau de sunca de curcan. Amestecati sparanghelul fiert tocat bucatele mici cu mozzarella taiata cubulete si aluat gros de clatite (ou batut, faina, lapte). Umpleti formele cu aceasta compozitie de clafoutis. Coaceti la 180 de grade, la nivelul de jos al cuptorului, timp de 20 de minute, pana cand sunca se rumeneste si compozitia este bine legata, ca o tarta. Puteti sa puneti putina mozzarella pe deasupra, cat sa se gratineze usor, dupa ce e deja gata.
Scoateti clafoutis din vasele ramequine cand sunt caldute( este foarte usor, deoarece sunca a creat o crusta rezistenta).

Si acum creati un seducator decor fusion: "Ile flotante" (insula plutitoare-versiunea antreu cald, nu cea clasica, care este o prajitura).
Puneti doar un polonic de supa in farfurie, apoi asezati feliile-crutoane aromate (ele vor pluti deoarece sunt foarte crocante si se imbiba greu cu supa). Peste feliile de paine, asezati minunata delicatesa cu jambon, sparanghel si mozzarella.

Admirati si savurati!
Si varianta cea mai eleganta de "Ile flotante" : puneti supa, introduceti o felie-cruton in interiorul compozitiei calde de clafoutis, pentru a crea verticalitate si un plus de atractivitate vizuala elementului surpriza. Presarati boia iute sau dulce peste supa crema de conopida, pentru un plus de culoare. Asezati insula peste supa de conopida.

Stilul fusion va permite sa schimbati la fata orice fel de mancare, obtinand retete cu aspect exclusiv, imaginative si tentante. Sper ca v-am convins prin exemplele de mai sus.
Pofta buna!