vineri, 15 octombrie 2010

Pui oriental cu "'Ras el hanout"

"Ras el hanout" este un celebru amestec de mirodenii, de origine africana (Maroc). Numele inseamna "cel mai bun din magazin", Ras el hanout reprezinta produsul cel mai prestigios al fiecarui vanzator de condimente. Reteta de preparare a "ras el hanout" este tinuta secret, nici un producator nu scrie pe eticheta exact toate ingredientele folosite. Se stie ca in general se folosesc in jur de 25-27 de ingrediente, dar cele mai valoroase amestecuri au mult mai multe.
Ras el hanout se foloseste in orice mancare de origine araba: mrouzia, cous-cous, marinarea carnii de orice fel.
Ceea ce e fabulos referitor la acest mix de arome, este ca de fiecare data descoperi alta savoare, in functie de creativitatea producatorului.
Si o ultima specificare: Ras el hanout este un condiment cu proprietati afrodisiace, asa ca nu ezitati sa va serviti iubitul /iubita cu un preparat aromatizat cu "ras el hanout".
Inainte sa trecem la reteta, hai sa vedem care sunt principalele ingrediente ale unui "Ras el hanout" :
-coriandru
-curcuma
-chimen
-piper negru
-fenicul
-cardamon
-nucsoara
-scortisoara
-galangal
-ghimbir
-cuisoare
-iris
-lavanda
-muguri de trandafir de Damasc
-fructe de frasin
-pudra de cantharide
-fructe de belladona
-piper gri
-piperul calugarilor (fructele arborelui castitatii)
si multe altele...
Intrucat nu puteti sti niciodata tot ce contine acest mix, va sfatuiesc sa il folositi cu prudenta, deoarece limita dintre afrodisiac si toxic este foarte fina e bine sa ramaneti in decorul senzualului, nu sa ajungeti la spital :)

Si acum reteta:
Spalati bine bucatile de pui (am folosit pulpe) , fierbeti-le 10 minute, scurgeti-le si puneti-le intr-o tava unsa cu ulei de masline. Presarati sare peste ele. Amestecati bine bucatile de pui ca sa se distribuie uniform sarea, iar uleiul sa le acopere complet.

Presarati "ras el hanout" peste bucatile de pui. Daca doriti mai iute, presarati si boia iute si piper negru.

Dati tava la cuptor la 180 de grade, timp de o jumatate de ora.

Sunt gata cand sunt rumenite frumos. Aroma este indescriptibila, trebuie incercate!

Se servesc cu sos de iaurt si menta proaspata si garnitura de cous-cous.

O alta varianta este sa marinati carnea cateva ore. Aroma va fi si mai intensa. Daca alegeti varianta aceasta, nu mai fierbeti carnea, ci lasati-o unsa cu ulei si condimente la frigider, acoperita cu folie, cateva ore. Apoi dati la cuptor, cam o ora.
Pofta buna!