Una dintre cele mai delicioase si sanatoase retete romanesti este saramura de crap. Astazi va voi spune cateva trucuri pentru a reusi o adevarata saramura marinareasca, deoarece am "furat" secretele de la un pescar-bucatar foarte priceput .
Ideal ar fi sa aveti un crap intreg pe care sa il portionati, dar merge si cu fileuri de crap (eu asta am gasit in piata). Daca aveti crap intreg, il curatati, il portionati si folositi bucatile de la burta si coada la saramura. Capetele merg bine la borsul de peste.
Intai preparam saramura. Punem la fiert apa (cam 3 cani), un ardei iute, cateva ramurele de cimbru, o foare de dafin(optional), un catel de usturoi(optional), cateva boabe de piper, sare marina.
Adaugati 4-5 linguri de rosii pasate (sau 100 ml suc de rosii gros) si lasati sa fiarba 5 minute. Adaugati si 2-3 linguri de otet cat timp fierbe.
Cand e gata, acoperiti oala, sa se pastreze fierbinte saramura.
Apoi va apucati de fript pestele. Pestele se sareaza inainte de frigere si se lasa asa 20 de minute.
Daca frigeti fileuri, aveti grija ca sunt foarte fragile, asa ca e indicat sa ungeti usor grill-ul inainte (cu ulei).
Pestele se intoarce cand incepe sa se albeasca pe margini.
Nu se frige mult timp, pentru ca se va transfera in saramura si acolo se va definitiva pregatirea termica.
Se lasa sa fiarba in saramura un minut, la foc foarte mic, apoi se mai lasa inca 5 minute in saramura, acoperit cu capac, sa se abureasca bine si sa ia aromele din saramura.
Secretul unei saramuri reusite este sa nu suprapreparati pestele. Carnea de peste trebuie sa ramana dulce si frageda, imbibata de sosul picant.
Se serveste cu mamaliguta.
Pofta buna!