Baba ghanoush este o reteta celebra in toata lumea araba, asupra originii sale disputandu-si drepturile de autor mai multe tari. Se pare totusi ca ar apartine libanezilor, desi exista multe variante in tot Levantul.
"Baba ghanoush" inseamna "alintul batranului tata", legenda fiind ca acest mezze a fost creat de o fiica iubitoare, special pentru batranul ei tata. Legenda a circulat in toata lumea araba, oamenii au indragit reteta si acum a devenit o emblema a gastronomiei arabesti.
Varianta originala libaneza a salatei baba ghanoush nu prea este cunoscuta in Europa, fiind des confundata cu cealalta salata libaneza, mult mai picanta, mutabal.
Astazi vom face varianta clasica de baba ghanoush, cea care nu prea este cunoscuta si care este foarte deosebita de ce serveste in general in restaurante.
Veti vedea diferentele dintre cele doua, mutabal are tahina si usturoi, cealalta nu are tahina, si are in plus ceapa, rosii si patrunjel (optional si rodie, nuci tocate).
Ingrediente:
-2 vinete coapte si scurse bine
-ulei de masline
-o jumatate de ceapa rosie
-un catel de usturoi
-patrunjel
-rosii
-lamaie
-o rodie
-concentrat de rodie
-nuci tocate
-sare
Vinetele se toaca in cuburi la cutit. Nu se macina vinetele pentru baba ghanoush.
Se adauga sare, usturoiul macinat si sucul proaspat stors de lamaie. Se amesteca bine. Cubuletele de vinete trebuie sa aibe o aroma foarte evidenta de lamaie. Acest detaliu va face salata racoritoare.
Apoi se adauga ceapa tocata.
Optional, puteti sa adaugati o lingurita de concentrat de rodie in salata.
Tocati cateva rosii cherry sau o rosie normala si eliminati miezul cu semintele. Se pun in salata doar cubulete de pulpa. Adaugati si patrunjelul tocat.
Amestecati bine, adaugati si 1-2 linguri de ulei de masline. Omogenizati.
Clasic, se serveste pe o farfurie intinsa, decorata cu seminte de rodie, patrunjel tocat si nuci tocate. Se stropeste cu concentrat de rodie si ulei de masline extravirgin..
Eu am ales o prezentare mai moderna.
Este foarte aromata si racoritoare. Pentru un plus de contrast, adaugati si nuci, ca topping.
Se serveste rece, ca mezze (antreu) , cu lipie.
Pofta buna!