Harissa este un condiment tunisian, raspandit in tot Nordul Africii. Extrem de picanta, pasta de harissa aduce o deosebita savoare tuturor retetelor, fie ca sunt de carne, de legume sau de cous-cous. Iuteala ardeilor piri-piri trezeste aromele celorlalte condimente si este suficienta o cantitate foarte mica de harissa pentru a da savoare mancarurilor.
Harissa este o pasta pe baza de ardei iuti (piri-piri, serrano sau alti ardei foarte iuti), ulei de masline, chimion, coriandru, suc de lamaie, usturoi.
In Tunisia se serveste harissa la orice fel de mancare sau mezze. Fie ca marineaza carnea, ca o adauga in diverse tajine de peste sau legume, sau ca dau un plus de aroma retetelor de cous-cous sau supelor, tunisienii adora harissa si o utilizeaza in diverse combinatii.
Dorada cu harissa este o reteta cu aroma puternic tunisiana, care sper sa va faca o placuta introducere in atmosfera colorata si fierbinte a gastronomiei nord-africane.
Ingrediente:
-o dorada mare
-harissa
-pasta de tomate
-o ceapa mica rosie
-3 catei de usturoi
-o frunza de dafin
-putina faina
-ulei
-sare, piper negru
-o lamaie
-patrunjel tocat (sau coriandru proaspat)
Asa se comercializeaza harissa, in tuburi sau in cutii.
Daca nu gasiti gata preparata, puteti sa o realizati acasa din ingredientele de mai sus (mixati la robot pana obtineti o pasta omogena).
Acum vom face un truc pentru a aromatiza si mai bine pestele. Spalati dorada si scurgeti-o bine sau stergeti-o cu un prosop de bucatarie.
Crestati pestele, presarati-l cu putina sare si piper si apoi masati-l cu harissa.
Harissa trebuie sa patrunda si in crestaturi, ca sa aromatizeze bine carnea. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa minim 30 de minute la frigider.
Apoi se da pestele prin faina si se prajeste in ulei incins, la foc mediu.
Cand e bine rumenit se intoarce si pe partea cealalta.
Se scoate pe o farfurie. In uleiul ramas (sa nu fie mai mult de 2 linguri) se prajeste usor ceapa tocata.
Cand e usor colorata ceapa, se adauga o lingura de pasta de tomate.
Se amesteca si apoi se toarna un pahar de apa fierbinte.
Se lasa sa fiarba la foc mic. Se adauga usturoiul macinat si frunza de dafin. Se pune si o lingurita de harissa (atentie ca e iute).
Cand e legat sosul, readuceti dorada prajita in tigaie, acoperiti-o de sos si lasati sa dea cateva clocote. Asa se imbina perfect aromele. Daca vreti, puteti sa adaugati si cateva masline in sos.
Cand e gata, stoarceti o jumatate de lamaie peste dorada.
Se serveste fierbinte. Decorati cu patrunjel sau coriandru tocat (coriandrul aduce o nota mai originala si mai exotica).
Serviti cu felii de lamaie si garnitura de cous-cous sau orez.
Pofta buna!