Escalivada este o salata spaniola de legume coapte si grillate, plina de culoare si savoare. Stropita din belsug cu ulei de masline extravirgin, escalivada va aduce o portie delicioasa de sanatate, fiind o mancare tipica bucatariei mediteraneene, recunoscuta pentru beneficiile ei asupra sanatatii si longevitatii.
Reteta este simpla, iar modul de coacere a legumelor pastreaza aroma lor specifica.
Este o reteta ideala pentru zilele de post.
Ingrediente:
-2 vinete mari
-2 ardei verzi
-2 cepe
-2 cartofi
-sare
-ulei de masline
Se spala toate legumele, se curata cartofii, ceapa si se taie toate legumele in felii subtiri. Vinetele se lasa cu sare circa 30 de minute, apoi se scurg si se spala. Se aseaza toate feliile de legume intr-o tava uns acu ulei de masline, se presara sare si putin ulei, se acopera cu o folie.
Dati tava la cuptor pentru 30 de minute, la 170 de grade.
Apoi scoateti legumele coapte, asezati-le pe tava de grill in cuptor sau pe gratar, cateva secunde pe fiecare parte, sa capete aroma de grill si dungile acelea frumoase.
Adunati toate legumele intr-un vas, lasati-le acoperite, sa se combine aromele.
Continuati frigerea pana cand terminati legumele.
Se aseaza toate legumele in platou, se stropesc cu putin ulei proaspat de masline si se servesc.
Salata se poate lasa si in frigider cateva zile, aromele se impletesc si e buna si rece, si calda.
Pofta buna!