Celebra reteta de hummus (sau "hommos") este raspandita in tot Orientul Mijlociu. Libanul si Israelul isi disputa originalitatea acestei stravechi retete.
Hummus-ul este o mancare foarte sanatoasa si hranitoare, servita ca mezze, cu lipie. Sunt o multitudine de variante de hummus, cu diverse condimente sau ierburi aromatice, dar astazi ne vom limita la a prezenta reteta de baza.
Hummus-ul este o pasta de naut fiert amestecat cu tahini (pasta de susan), suc de lamaie, ulei de masline, sare si usturoi. Pe langa acestea puteti adauga chimen, patrunjel , boia, piper, muguri de pin, carne de miel prajita, etc.
Mai intai spalam boabele uscate de naut.Apoi le lasam intr-o oala cu apa rece timp de 12 ore (peste noapte). Isi vor dubla volumul si vor fierbe mai usor.
Scurgeti boabele de naut si fierbeti-le in apa cu sare timp de 1-2 ore, pana devin moi. Apoi strecurati-le iar, pastrati zeama.
Indepartati cojile. Mixati boabele de naut cu putina zeama in care au fiert. Adaugati ulei de masline (2 linguri), sucul de la o lamaie.
Puneti 1-2 linguri de pasta de susan (tahina), 1-2 catei de usturoi macinati. Mixati pana cand obtineti un piure foarte fin.
Umpleti bolul de servire cu hummus. Stropiti cu ulei de masline, presarati patrunjel tocat si boia in momentul servirii.
Se serveste rece. Se pastreaza bine la frigider.
Se serveste cu lipie.
Pofta buna!