Mutabal este o salata de vinete libaneza, raspandita in multe tari arabe. Este foarte hranitoare, cu un gust cremos datorita pastei de susan (tahina) si a iaurtului.
Picanta, cu aroma rustica de usturoi, salata mutabal este servita ca mezze pe bucati de lipie.
Astazi vom prepara varianta simpla, din ingredientele de baza.
Ingrediente:
-2 vinete
-2-3 linguri de pasta de susan (tahina)
-o jumatate de lamaie
-ulei de masline (1-2 linguri)
-2 catei de usturoi
-100 ml iaurt
-sare
-patrunjel tocat pentru decor
Coaceti vinetele, curatati-le si apoi scurgeti-le cateva ore. Cand sunt bine scurse, se mixeaza sau se toaca la cutit. Mie imi place sa le toc la cutit, sa mai ramana putin din textura originala. Puteti sa le mixati si sa obtineti un piure fin, dar varianta traditionala sigur nu prevede folosirea mixerului :)
Se adauga usturoiul macinat, sucul de lamaie, sare, pasta de tahina, uleiul si se amesteca.
Se adauga iaurtul (daca vreti sa fie complet de post, puneti iaurt de soia sau omiteti iaurtul). Omogenizati bine.
Gustati si mai adaugati ce ingredient credeti ca va place mai mult.
Decorati cu patrunjel tocat.
Unele variante de mutabal sunt si mai picante (se adauga ardei iuti verzi tocati fin) sau mai aromate (puteti decora cu boabe de rodie). Nucile tocate pot completa decorul si se potrivesc foarte bine cu aceasta salata libaneza.
Pofta buna!