miercuri, 17 noiembrie 2010

Paella cu chorizo si creveti

Paella este mancarea traditionala a Spaniei, sunt foarte multe variante, practic se face cu orice, dar..nu oricum. Paella este espresia culinara a spiritului iberic, colorat, plin de viata, incitant si plin de aroma. Paella este un fel de mancare complet, contine orez, legume, vin, ulei de masline, condimente, diferite feluri de carne, plante aromatice si citrice (lamai, lime). Culoarea galben-aurie a orezului este oferita de sofran, un condiment scump si fin, folosit obligatoriu pentru paella.
Cand gatiti paella, trebuie sa imbratisati spiritul lor latin, sa nu va fie frica sa combinati ingredientele, culorile, sa va lasati emotiile sa creeze un gust magic, dar in acelasi timp sa fiti foarte atenti la prepararea orezului.
O adevarata paella presupune sa folositi un anumit tip de orez (cel cu bobul oval, tip Arborio, nu cel rotund, nici cel cu bobul lung, asiatic), legume proaspete, colorate, ulei de masline de foarte buna calitate si diferite feluri de carne. Este foarte bine sa adaugati si chorizo (un fel de carnat specific regiunii iberice), deoarece va da un gust deosebit, original. Daca alegeti un chorizo picant, atunci e perfect, pentru ca va elibera lent in paella atat gustul si aroma, cat si iuteala condimentelor.
Carnea folosita la paella este bine sa fie contrastanta. Adica, daca folositi chorizo, combinati-l cu o carne usoara (pui, creveti, iepure). Cu cat puneti mai multe feluri de carne, cu atat va fi mai deosebit gustul.
Astazi vom face o paella cu chorizo picant si creveti si va voi prezenta cea mai simpla tehnica de a preparare (sunt mai multe tehnici, dar le luam pe rand :) ).

Ingrediente:
-350 gr orez cu bobul oval
-2 carnati chorizo picanti
-un pachet de 400 gr de creveti cu coada
-2 cepe rosii medii
-3 catei de usturoi (alegeti usturoiul de gradina, nu pe cel importat, gustul e foarte diferit)
-un ardei iute rosu
-2 ardei grasi sau kapia colorati
-o cana de boabe de mazare
-10 rosii cherry
-o lamaie
-o lamaie verde (lime)-optional, dar e indicat, pt ca da un parfum aparte si merge de minune cu crevetii
-plante aromatice: cimbru (daca aveti varianta cu frunza rotunda si aroma de citrice, e minunat)
-condimente: sofran (un varf de cutit), boia de ardei dulce, piper de Cayenne (sau boia iute), piper negru
-vin alb sec (se foloseste sherry dry)
-ulei de masline
-sare

Mai intai o sa facem supa de creveti. In nici un caz sa nu folositi cuburi de supa (gustul seamana,dar calitatea retetei se pierde). Deci faceti efortul sa preparati singuri supele pe care le folositi ca fond la mancare. Nu trebuie sa fie foarte elaborate, doar sa fierbeti carnea si, eventual, niste legume.
In cazul de fata, avand atatea legume in paella, supa va fi doar o zeama in care au fiert 2 minute crevetii. Fierbeti la foc foarte mic, in apa cu putina sare.

Scoateti crevetii cu o paleta, avand grija sa nu-i rupeti.

In zeama ramasa adaugati aromele magice, care dau culoare si savoare : sofranul, o lingurita de boia dulce si un varf de cutit de piper de Cayenne (e foarte picant).

Amestecati si veti vedea cum se dizolva instantaneu sofranul, iar supa va capata o frumoasa culoare aurie. Macinati 2 catei de usturoi, pastrati unul pt final.

Amestecati si gata supa de creveti cu mirodenii.

Intre timp, spalati in cateva ape orezul.

Indepartati membrana exterioara si taiati chorizo in felii. Caliti feliile in putin ulei de masline.

Scoateti feliile de chorizo rumenite si adaugati ceapa tocata fin.

Cand e bine inmuiata ceapa, adaugati ardeiul taiat cubulete.

Lasati sa se caleasca si ardeiul 1-2 minute.

Adaugati orezul si amestecati bine.

Turnati vinul alb (100-125 ml) peste orez si lasati sa fiarba la foc mare cateva clocote, pana cand se evapora alcoolul, apoi adaugati supa cu polonicul (3-4 polonice), pana cand lichidul acopera orezul. Reduceti focul si lasati sa fiarba. Nu trebuie sa amestecati.

Lasati sa fiarba circa 10 minute, intre timp, daca scade prea mult sosul, mai adaugati cate un polonic de supa. In final, orezul trebuie sa fie ferm, facut, dar nu foarte tare, fara sos, si putin calit. Deci e bine sa gustati din cand in cand , sa nu puneti prea multa supa.

Cat timp fierbe orezul, caliti usor crevetii pre-fierti ,in putin ulei de masline. Dupa 1-2 minute, ii scoateti din tigaie.

Daca vreti ca paella sa fie un pic picanta , adaugati si putin ardei iute. Eu am avut niste ardei mici, dar criminali, asa ca am pus jumatate.

Presarati frunzulite de cimbru peste paella, sare, piper, ardeiul iute.

Cand sosul a scazut bine si orezul e aproape facut, adaugati mazarea si rosiile cherry taiate in jumatati. Daca mazarea e proaspata se pune la fiert odata cu orezul, daca e congelata (asa am avut eu), o puneti la final, pentru ca fierbe foarte repede.

Dupa circa un minut, adaugati feliile de chorizo.Aveti grija ca focul sa ramana foarte mic, deoarece nu mai este sos in tigaie si nu vreti sa se arda orezul.

Lasati sa fiarba 2 minute cu chorizo, apoi adaugati crevetii.

Stropiti cu suc proaspat de lamaie exact inainte de a opri focul. Acoperiti paella cu un capac si lasati-o timp de 5-10 minute. Orezul va absorbi tot sosul.

Cand serviti, decorati cu felii proaspete de lime si de lamaie si frunze de cimbrisor.

Se serveste calda.

Stoarceti feliile de lime inainte de servire.

Pofta buna!