joi, 18 noiembrie 2010

Pui cu portocale, miere si menta

Iarna este anotimpul portocalelor dulci si zemoase, asa ca vom profita din plin de ele pentru a crea retete speciale, cu aroma de Craciun, dar cu aspect vesel si insorit, ca regiunile din care vin delicioasele portocale.
Va propun o combinatie deosebita, ideala pentru mesele de sarbatori (si nu numai), care spune "stop" frigului si amortelii specifice anotimpului rece. Puiul cu portocale, miere si menta proaspata nu este doar o reteta culinara, ci si o reteta de bunadispozitie, aspectul sau colorat si festiv fiind destinat sa creeze bucurie privirii si rasfat papilelor gustative. Cromatica optimista de portocaliu cu verde, aroma care te trimite cu gandul la Craciun, dau o nota vesela meniului, dar si invitatilor vostri. Atunci cand folositi aromoterapia culinara veti avea surpriza placuta de a observa cum se incalzeste atmosfera si apar zambete pe fetele invitatilor.
Este o reteta cu efect magic de sarbatori de iarna, cu miros imbietor de portocale, cald si relaxant, revigorat cu note fresh de menta verde si indulcit de aroma senzuala a mierii topite.
Nu uitati , sarbatorile nu inseamna doar mese care stau sa se rupa de atata mancare, ci , mai degraba, placerea de a fi impreuna cu cei apropiati, de a primi si oferi cadouri, inseamna multa bunadispozitie si veselie. Oamenii iubesc Craciunul pentru ca este o sarbatoare de bucurie, asa ca nu uitati care este adevaratul spirit al acestor zile. Profitati de ele, intrati in magia momentului, uitati de problemele de peste an!

Ingrediente:
-6 pulpe superioare de pui (sau alte bucati)
-2 portocale dulci si zemoase
-o legatura de menta verde
-2 crengute de rozmarin proaspat
-cimbru proaspat (ideal este sortimentul cu frunze ovale, thym citron, deoarece are o aroma puternica de citrice, floral-fructata, care sustine combinatia de arome)
-o lingura de otet balsamic
-ulei de masline
-o lingura de boabe de piper multicolor (stimuleaza efectul cromatic de sarbatoare)
-2 linguri de miere
-ulei de masline
-sare
-piper de Cayenne
-cateva seminte de anason
-un catel de usturoi

Spalati si scurgeti bine pulpele de pui.
Acum incepem "magia" :) . Realizarea marinatei este cheia succesului, asa ca va voi da toate secretele.

Incepeti prin a stoarce o portocala intr-un vas. Adaugati 2 linguri de ulei de maline si o lingura cu varf de miere. Presarati putin ardei iute tocat.

Macinati o lingura de boabe de piper multicolor si un sfert de lingurita de seminte de anason in mojar. Adaugati-le in marinata. Rupeti cateva frunze de rozmarin si adaugati-le si pe ele. Presarati un varf de cutit de piper Cayenne. Macinati un catel de usturoi si amestecati-l cu celelalte arome.

Adaugati o lingura de otet balsamic si cateva crengute de cimbru citron.

Tocati jumatate de legatura de menta verde (doar frunzele, sa fie cam 3 linguri de menta tocata), puneti si putina sare. Amestecati bine marinata. Miroase foarte bine deja.

Ungeti un vas termorezistent cu foarte putin ulei, asezati pulpele si apoi turnati marinata. Adaugati si o cescuta de apa, sosul trebuie sa acopere 3/4 din grosimea pulpelor. Si ultimul secret, razuiti putina coaja de portocala direct peste pulpe (doar partea colorata, nu si cea alba pt ca este amara).

Acoperiti cu o folie si dati la frigider timp de cateva ore (3-4).
Se incinge cuptorul la 180 de grade si apoi introduceti vasul in cuptor, acoperit cu folie de aluminiu, timp de 45-60 de minute.

Intre timp, stoarceti si cealalta portocala si amestecati sucul cu o lingura mare de miere. Aceasta este secretul pentru a obtine o crusta rumenita, lucioasa, dulce-picanta.

Scoateti folia, ungeti pulpele de pui cu acest suc super dulce. Reintroduceti tava in cuptor fara folie.

Repetati operatiunea de inca 3 ori, pana se termina sucul, alternand stropirea cu suc si cu sosul picant din tava (crusta va deveni dulce-picanta).

E gata cam in 30 de minute, cand s-au rumenit frumos pulpele.

Miroase imbietor! Inainte de servire, decorati cu felii proaspete de portocala.

Adaugati si cateva frunze intregi de menta, pentru a inviora platoul.

Se serveste cald, dar nu fierbinte, pentru a simti mai bine aromele.

Se serveste cu orez si legume la aburi.

Un "touch" rafinat se poate obtine daca prezentati garnitura in straturi , ca in poza, si apoi stropiti elegant cu sos.

Folositi un inel metalic pentru ca crea aceste turnulete festive de orez basmati si mazare. Veti vedea cat de impresionati vor fi invitatii de aceasta prezentare. In plus, reteta este atat de speciala, incat merita o prezentare pe masura. Fiti creativi, detaliile conteaza :)

Enjoy!
Pofta buna!