Pulpele de pui la cuptor sunt foarte delicioase, dar daca le preparati cu un sos asiatic cu parfum de lime, dulce-acrisor si putin picant, vor fi un adevarar deliciu. Secretul sta in marinarea pulpelor de pui intr-un sos inmiresmat, care le va fragezi si le va da o aroma exotica incredibil de provocatoare.
Aceasta reteta este perfecta pentru un pranz tarziu de weekend, deoarece nu munciti aproape deloc, iar rezultatul poate fi savurat de intreaga familie.
Ingrediente:
-6 pulpe inferioare de pui (sau cate doriti)
-2 linguri sos de soia light
-o lamaie verde lime
-o lamaie galbena
-un ardei iute rosu foarte iute (cantitate dupa gust)
-ghimbir (cat o nuca)
-2 linguri de zahar brun (puteti sa puneti mai mult, daca vreti mai dulce)
-2 catei de usturoi
-amestec de condimente "5 arome"
-boia de ardei dulce
-piper de Cayenne
-boabe de piper (daca aveti piper Szechuan este foarte bine, contribuie la aroma asiatica specifica)
-cateva seminte de anason
-ulei de arahide
-sare (am folosit sare grunjoasa roz de Himalaya, dar voi puteti sa folositi ce sare doriti)
Spalati pulpele de pui, lasati-le sa se scurga bine si preparati marinata. Puteti sa folositi si alte bucati de pui.
Intr-un castron se amesteca: 2 linguri de ulei de arahide, sucul de lamaie si de la o jumatate de lime, zaharul brun, ardeiul iute.
Macinati intr-un mojar ceramic o lingura rasa de boabe de piper Szechuan si 5 seminte de anason. Daca nu aveti aceste ingrediente, folositi piper negru proaspat macinat. Cand macinati in mojar mai multe boabe, acestea isi imprumuta parfumul si dezvolta o aroma noua, deosebita. Veti observa imediat cum se parfumeaza atmosfera atunci cand folositi mojarul (cel ceramic este perfect pt ca este foarte igienic, se curata perfect si f, foarte important, nu interactioneaza cu ingredientele, pastrandu-le intacta savoarea).
Adaugati piperul macinat in marinata, apoi 2 linguri sos de soia (daca aveti un sos de soia sarat, puneti mai putin), ghimbirul macinat, o jumatate de lingurita de amestec "5 arome", o jumatate de lingurita de boia, un varf de cutit de piper Cayenne si amestecati bine. Adaugati si putina sare.
Adaugati pulpele de pui in marinata. Macinati usturoiul si intingeti pasta de usturoi peste pulpe, adaugati 2 felii groase de lime si amestecati iar.
Acoperiti vasul cu o folie alimentara si dati la frigider, pentru 3-4 ore. Pulpele vor fi extrem de parfumate, aroma marinatei va patrunde pana in interior, astfel incat la final carnea va fi complet condimentata, nu doar crusta.
Scoateti carnea din frigider dupa ce trece timpul de marinare, tranferati pulpele si marinata intr-un vas termorezistent, acoperiti-l cu folie de aluminiu si dati la cuptor, la 180 de grade, timp de o ora. Aranjati feliile de lime deasupra pulpelor, in contact usor cu sosul. Rolul lor este de a raspandi parfum de lime, care sa patrunda in pulpe si nu de a fierbe in sos. Daca fierbeti coaja de lime, sosul va deveni usor amarui, deci atentie sa mentineti partea exterioara a lamailor in sus, sa nu atinga sosul.
Apoi scoateti folia, stropiti pulpele cu sos si scoateti feliile de lime, ca sa nu se arda. Reintroduceti tava in cuptor, fara folie, pana cand se rumenesc pulpele.
Intre timp, stropiti des pulpele cu sosul din tava.
Cand sunt gata, pulpele de pui sunt frumos rumenite , suculente si carnea se desprinde de pe os.
Daca serviti pulpele pe un platou, este bine sa il decorati cu felii proaspete de lime.
Daca serviti in portii individuale, este foarte placuta combinatia cu orez basmati si mazare (prezentate stil turn). Decorati cu frunze de rozmarin sau felii subtiri de lime, stropiti cu sos.
Orezul basmati thailandez este delicat parfumat si completeaza elegant acest fel de mancare cu note puternic asiatice, preluand rapid gustul dulce-acrisor al sosului.
Pofta buna!