Anghinarea este o planta mediteraneeana recunoscuta pentru virtutile sale vindecatoare inca din cele mai vechi timpuri. Se foloseste atat ca aliment, in delicioase retete de legume, dar si ca remediu homeopat pentru tratarea bolilor de ficat,de rinichi, digestive, hipertensiune, diabet zaharat,etc.
Daca vreti sa gustati anghinarea, este bine sa o preparati in stil mediteraneean, deoarece retetele lor sunt simple, delicioase si rapide.
Salata calda italiana de anghinare este un mod deosebit de a face cunostinta cu aceasta leguma.
Alegeti 8-10 bucati de anghinare tanara (baby). Le spalati si le curatati de straturile exterioare folosind manusi, pentru ca altfel va veti pata.
Pregatiti un vas cu apa rece in care stoarceti o lamaie. Imediat dupa ce curatati fiecare anghinare, o puneti in apa cu lamaie, altfel se oxideaza.
Taiati un cm din varf.
Taiati anghinarea in 2 jumatati. Observati ca are un puf la baza.
Puful nu este comestibil, se indeparteaza.
Cam asa arata finalul operatiunii de curatare. Aceasta a fost partea cea mai grea.
Scurgeti anghinarea, spalati-o cu apa rece si puneti-o intr-un alt vas cu apa rece, suc de lamaie si cateva felii de usturoi.
Lasati sa fiarba 10-15 minute, pana cand se inmoaie bine.
Scurgeti anghinarea.
Trageti anghinarea fiarta la tigaie , in putin ulei de masline. Saltati-o in tigaie de cateva ori. Presarati sare si putin piper.
Adaugati putin usturoi feliat sau macinat. Saltati iar anghinarea.
Stropiti cu suc de lamaie. Opriti focul.
Intreaga operatiune dureaza 3-4 minute.
Transferati intr-un bol ceramic. Presarati busuioc proaspat tocat si decorati cu rosii cherry sau inimioara.
In final, puteti sa stropiti cu putin ulei de malsine extravirgin, pentru a profita din plin si de beneficiile lui.
Pofta buna!