sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Somon cu rosii cherry si ierburi de Provence

Una dintre cele mai delicioase si sanatoase bucatarii este cea provensala. Vom face aceste fileuri proaspete de somon in stil provensal, urmand o reteta clasica, extrem de aromata, plina de savoare si acel "je ne sais quoi" tipic frantuzesc.
Somonul cu rosii cherry este o reteta care va aduce bunul gust frantuzesc in farfurie, dar si acel "joi de vivre" ("bucuria de a trai" ) specific tarilor meridionale, la care francezii exceleaza.
Veti vedea cum se prepara simplu si rapid somonul provensal, cum se pastreaza aspectul si savoarea rosiilor, cum se realizeaza un sos incredibil de aromat din doar cateva ingrediente, veti vedea ca pentru a gati frantuzeste nu va trebuie nimic altceva decat ....pasiune.

Ingrediente:
-fileuri de somon( nr egal cu nr persoanelor invitate la masa)
-amestec de ierburi provensale uscate
-o jumatate de lamaie mare
-2 catei de usturoi
-sare grunjoasa
-ulei de masline
-piper negru
-rosii cherry

Ungeti un vas cu ulei de masline, asezati somonul. Presarati sare, piper. Stoarceti lamaia peste somon. Macinati usturoiul si ungeti generos somonul, astfel incat sa formeze o crusta fina de usturoi macinat. Puteti sa lasati putin mai mult usturoi pe alocuri, pentru un detaliu vizual.

Presarati generos ierburi provensale. Taiati in jumatati cateva rosii cherry bine coapte si asezati-le cu sectiunea peste somon. Astfel vor ramane suculente si nu se vor usca. Plus ca vor lua o aroma incredibila de usturoi si de ierburi provensale.

Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor, la 180 de grade, 30 de minute.

Se scoate folia si se mai lasa putin tava in cuptorul stins, dar incins.

Se serveste caldut, ca sa se simta si mai bine aromele. Acompaniati preparatul cu un vin rose tanar, rece, cu buchet floral-fructat.
Pofta buna!