Panna cotta este un celebru desert italian, simplu, lejer, fin, seducator, catifelat, perfect pentru orice ocazie.
Varianta cu fructe rosii de padure este un spectacol de culoare, este un tort care decoreaza perfect masa de Craciun. Si nici nu e greu de realizat!
Desi este in general un desert racoritor, de vara, eu vi-l recomand la masa de Craciun, tocmai din aceste considerente, subliniind si cromatica desavarsita alb-rosu, care duce cu gandul la zapada si sarbatori de iarna.
Tot ce va trebuie este sa aveti 5 minute libere (ca sa-l preparati) si cateva ore de asteptat. Dar, tinand cont ca veti fi prinsi de magia cadourilor, invitatilor si a colindelor, va fii timp suficient pentru ca pannacotta sa se definitiveze in frigider.
Ingrediente:
-400 ml smantana lichida
-600 ml lapte
-400 gr fructe de padure congelate
-30 gr gelatina
-6 linguri de zahar sau fructoza
-esenta de vanilie sau pudra de vanilie
Decongelati fructele de padure intr-un vas,acoperiti-le cu 2 linguri de zahar.
Puneti gelatina intr-un pahar, hidratati-o cu 3 linguri de apa rece.
Incalziti laptele amestecat cu smantana si zaharul. Nu il lasati sa fiarba. Cand e suficient de cald, adaugati gelatina si amestecati.
Dizolvati bine gelatina in laptele cald, dar aveti grija sa nu fierbeti amestecul. Eventual, daca vi se pare prea cald, luati de pe foc. Adaugati si vanilia.
Adaugati jumatate din cantitatea de fructe de padure.
Lasati sa se racoreasca putin.
Udati bine cu apa rece forma de pannacotta si nu o stergeti. Trebuie sa ramana umeda, ca sa se desprinda usor pannacotta cand e gata.
Turnati compozitia calduta in forma si lasati-o sa sa raceasca bine. Apoi dati forma la frigider, minim 2 ore.
Cand vreti sa o demulati, introduceti forma intr-o tava cu apa calda pt 5 minute.
Apoi rasturnati-o pe o farfurie mare.
Puteti sa o serviti asa, simpla, fara sos.
Dar e mult mai aspectuoasa si delicioasa cu sos cald de fructe de padure (incalziti fructele de padure cu zaharul si eventual cateva picaturi de suc de lamaie, 2 minute). Sosul cald topeste putin panna cotta, iar contrastul este deplin.
Se feliaza in portii generoase, deoarece este foarte bun, chiar prea bun :)
Racoritor, fin si catifelat.
Pofta buna!