luni, 6 decembrie 2010

Rulouri de calcan cu zucchini si morcov

Calcanul este un peste delicios, cartilaginos (deci fara oase), cu o carne care ti se topeste in gura.
Calcanul, cambula sau alt peste din familia lor, merita sa fie preparat dupa o reteta mai deosebita, fiind un peste "premium" .
Rulourile de calcan colorate, prezentate in stil sushi, aduc un plus de distinctie fileurilor deosebite de calcan. Ca garnitura am ales o combinatie festiva , turnulete de orez basmati parfumat (cu aroma de iasomie) decorate cu mousse de romanesco. Romanesco este o leguma foarte interesanta, ca un fel de conopida martiana, de un verde fistic superb.
Sosul care acompaniaza acest preparat este racoritor si picant, colorat, cu accente de rosu (fulgi de chili), pentru a face putin contrast verdelui de romanesco.
Meniul acesta este ideal pentru o zi festiva, deoarece este foarte simplu, rapid, elegant si de mare efect.

Ingrediente:
-fileuri de calcan
-morcov
-un dovlecel zucchini
-usturoi
-lamaie
-ardei iute
-sare
-piper
-ulei de masline
-ierburi aromatice uscate sau proaspete (dupa preferinte)-eu am mers pe un amestec provensal

Taiati fileurile in fasii inguste. Presarati-le cu sare si piper.

Taiati morcovul si dovlecelul fasii (folositi aparatul de curatat). Stropiti-le cu suc de lamaie.

Pe o fasie de peste asezati cate o fasie din fiecare leguma, rulati si prindeti cu o scobitoare sau o tepusa de lemn.

Sau aranjati pestele intre feliile de legume, rulati si prindeti.

Asezati rulourile intr-o tava unsa cu foarte putin ulei. Stropiti-le cu suc de lamaie.

Presarati condimente si stropiti rulourile cu putin ulei de masline.

Se coc la 180 de grade, timp de 8-10 minute. Se fac foarte repede, asa ca fiti atenti la cuptor.

Daca fileurile sunt foarte subtiri se pot face si in 5-7 minute.

Se servesc calde, pe turnulete de orez basmati thailandez cu mousse de romanesco.

Stropiti farfuria cu sos "al fresco" ( suc de lamaie, putin ulei de masline, sare, piper, usturoi macinat, fulgi de chili si plante aromatice uscate).

Decorati cu mici buchetele de romanesco fiert la aburi.

Simplu si elegant, nu-i asa?
Pofta buna!