Sarbatorile se apropie, iar mesele vor fi incarcata cu bunatati festive. Acest tort foarte racoritor si deosebit se potriveste foarte bine cu meniul special de Revelion. Fructele exotice ii aduc u plus de parfum si distinctie, iar crema fina de quark il face racoritor, fin si foarte usor.
Blatul crocant si dulce, din migdale macinate, evidentiaza si mai bine mousse-ul de frisca si quark lejer si aromat.
Daca nu aveti fructe exotice proaspete, puteti sa inlocuiti cu alte fructe, dar e bine sa folositi ceva de sezon, sa fie bine coapte si parfumate, nu doar sa arate bine si sa fie fara gust. Fructele vor da aroma tortului, asa ca fiti pretentiosi cand le alegeti. Fructele trebuie sa fie bine coapte, moi-elastice la presiune si foarte parfumate. Evitati fructele cu coaja verde sau cele prea coapte, care se strivesc daca le apasati.
Ingrediente:
-Blat: 250 gr migdale macinate, 4-6 linguri zahar brun, 100 gr unt , cateva picaturi de esenta de migdale (sau vanilie)
-Mousse: smantana lichida 500 ml, branza quark 750 gr,8 linguri zahar, 25-30 gr gelatina
-Fructe: 3 mango, o lamaie, 2 kiwi, o smochina, 2 banane si 100 gr afine
Intai preparam blatul. Topim untul.
Turnam untul peste migdalele amestecate cu zaharul (sau fructoza). Amestecati pana se omogenizeaza totul si compozitia devine nisipoasa. Turnati intr-o forma de tort cu inel. Presati bine si coaceti 5 minute la 160 de grade Celsius. Apoi lasati sa se raceasca.
Intre timp curatati mango.
Taiati miezul cubulete, indepartati samburii.
Stropiti imediat mango cu putin suc de lamaie , ca sa nu se oxideze.
Din 2 fructe de mango faceti un piure, celelalt fruct pastrati-l pentru decor (feliati-l in fasii inguste).
Bateti smantana lichida cu 6-8 linguri cu varf de zahar alb (sau fructoza, daca vreti mai dietetic). Puteti sa adaugati si un plic de intaritor de frisca. Gustati si vedeti daca mai trebuie indulcitor.
Amestecati branza quark (e foarte cremoasa) cu frisca batuta (folositi o spatula sau lingura) si cu piureul de mango. Gustati si potriviti gustul. Cantitatea de zahar depinde si de cat de dulce e mango.
Hidratati gelatina in 3 linguri de apa rece. Apoi topiti-o la foc mic sau in bain marie. Aveti grija sa nu fierbeti gelatina, doar s-o topiti.
Amestecati gelatina cu crema de quark. Lasati 10 minute, sa inceapa sa se lege.
Turnati jumatate din compozitie peste blatul racit, apoi acoperiti cu un strat de felii de banane (stropite si ele cu lamaie, pentru a nu se oxida).
Apoi presarati afine si cubulete de mango.
Turnati si restul de crema.
Dati tortul la frigider pentru cateva ore, sa se intareasca bine. Se orneaza inainte de momentul servirii, pentru a nu se oxida fructele. Asta daca vreti un decor simplu, fresh, doar din fructe proapete. Daca doriti sa mentineti cat mai mult aspectul fructelor, atunci e bine sa turnati niste Tort Gellee peste fructe si sa lasati gelatina sa se intareasca in frigider.
Scoateti inelul inainte de servire.
Ca ornament am folosit mango, kiwi, smochina si afinele ramase.
Stratul de fructe din mijlocul tortului ii da un aspect simpatic si vesel.
Este foarte bun, perfect dupa o masa cu multe feluri pentru ca e racoritor, dar si a doua zi , la cafeaua de dimineata.
Pofta buna!