LA MULTI ANI, 2011!
Vreau sa va urez un 2011 fericit, plin de sanatate, realizari si implinirea tuturor viselor! Sa fiti optimisti, plini de viata si inspiratie si sa va bucurati de cat mai multe momente frumoase in acest an!
Pentru ca e inceput de an si abia am trecut de mesele incarcate, vreau sa va tentez cu o reteta exotica dietetica, dar foarte apetisanta si vesel colorata, asta ca sa pastram un pic din spiritul sarbatorilor. Reteta incendiara si puternic aromata vine tocmai din tarile calde, mai exact , din Jamaica.
Ingredientul forte este un ardei iute special , in forma de boneta de bucatar, care are o iutime extraordinara, asa ca va sfatuiesc sa-l folositi cu prudenta. Aromele exotice sunt imbinate perfect de sucul proaspat de portocale si lime, care da un parfum aparte fripturilor.
Oricand va doriti ceva special, colorat si aromat, e momentul pentru un experiment "jerk" in cel mai pur stil jamaican.
Jamaicanii folosesc termenul "jerk" si pentru o numi tehnica de preparare specifica :marinare+ grill +stropire des cu marinata , ca sa formeze o crusta aurie si picanta.
Ingrediente pentru marinata :Jerk":
-o jumatate de lingurita pudra Allspice
-o jumatate de lingurita de pudra de usturoi
-un sfert de lingurita de scortisoara
-un sfert de lingurita de nucsoara
-o lingurita de zahar brun
-ghimbir cat o nuca
-2 linguri de cimbru
-2-3 catei de usturoi
-un sfert de lingurita de piper Cayenne
-o jumatate de lingurita de piper negru macinat
-o lingurita de sare
-un ardei iute (Scotch bonnet pepper) fara samburi
-o rosie mare tocata sau 2-3 mai mici
-o ceapa tocata
-un sfert de pahar de ulei de masline
-2 linguri de sos de soia
-3 linguri de otet alb
-sucul de la 2 portocale mari si zemoase
-sucul de la o limeta
Adaugati toate ingredientele in bleder si mixati 30 de secunde pana devine un sos omogen.
Pentru frigaruile exotice aveti nevoie de creveti (sau piept de pui), ardei gras colorat taiat cubulete, marinata si tepuse sau tije de citronelle (dau o aroma deosebita, le recomand cu caldura).
Amestecati crevetii cu marinata, lasati-i sa ia aromele timp de 15 minute, la temperatura camerei.
Realizati frigaruile. Truc: inmuiati 30 de minute betisoarele in apa, ca sa nu se arda in timpul frigerii.
Se frig pe gratarul incins si se intorc des.
Stropiti des cu marinata, ca sa se ramana suculente. In cateva minute sunt gata.
Se servesc calde.
Oricand va doriti ceva special, colorat si aromat, e momentul pentru un experiment "jerk" in cel mai pur stil jamaican.
Jamaicanii folosesc termenul "jerk" si pentru o numi tehnica de preparare specifica :marinare+ grill +stropire des cu marinata , ca sa formeze o crusta aurie si picanta.
Ingrediente pentru marinata :Jerk":
-o jumatate de lingurita pudra Allspice
-o jumatate de lingurita de pudra de usturoi
-un sfert de lingurita de scortisoara
-un sfert de lingurita de nucsoara
-o lingurita de zahar brun
-ghimbir cat o nuca
-2 linguri de cimbru
-2-3 catei de usturoi
-un sfert de lingurita de piper Cayenne
-o jumatate de lingurita de piper negru macinat
-o lingurita de sare
-un ardei iute (Scotch bonnet pepper) fara samburi
-o rosie mare tocata sau 2-3 mai mici
-o ceapa tocata
-un sfert de pahar de ulei de masline
-2 linguri de sos de soia
-3 linguri de otet alb
-sucul de la 2 portocale mari si zemoase
-sucul de la o limeta
Adaugati toate ingredientele in bleder si mixati 30 de secunde pana devine un sos omogen.
Pentru frigaruile exotice aveti nevoie de creveti (sau piept de pui), ardei gras colorat taiat cubulete, marinata si tepuse sau tije de citronelle (dau o aroma deosebita, le recomand cu caldura).
Amestecati crevetii cu marinata, lasati-i sa ia aromele timp de 15 minute, la temperatura camerei.
Realizati frigaruile. Truc: inmuiati 30 de minute betisoarele in apa, ca sa nu se arda in timpul frigerii.
Se frig pe gratarul incins si se intorc des.
Stropiti des cu marinata, ca sa se ramana suculente. In cateva minute sunt gata.
Se servesc calde.
Garnitura ideala este orezul basmati la aburi si o felie de lime.
Pofta buna!
Pofta buna!