Australia este o tara de o frumuseste inimaginabila, in care natura se dezvaluie in cele mai minunate forme, iar oamenii au un spirit ecologist iesit din comun. Atitudinea lor de respect fata de natura se reflecta si in cultura culinara, de aceea recomand cu deosebita caldura retetele lor.
Chiar daca nu aveti miel australian ( cel din poza e chiar de la ei), puteti sa adaptati reteta si la mieii localnici, care ,la fel ,sunt foarte buni.
Ingredientele sunt la indemana tuturor, iar tehnica nu este grea, insa are cateva secrete, pe care vi le voi dezvalui pe parcurs.
Mielul australian in sos de vin rosu va aduce cateva subtile note asiatice (vecinatatea geografica isi pune amprenta in stilul culinar) ce vor face deliciul si celor mai pretentiosi gurmanzi.
Este o reteta demna de prezentat si savurat la mese festive, poate chiar o idee mai exotica pentru mielul de Paste.
Ingrediente:
-o pulpa mare de miel (de 1,3 kg)
-500 ml de vin rosu bun
-3 morcovi
-o ceapa
-cateva fire de rozmarin
-4-5 catei de usturoi
Ingrediente:
-o pulpa mare de miel (de 1,3 kg)
-500 ml de vin rosu bun
-3 morcovi
-o ceapa
-cateva fire de rozmarin
-4-5 catei de usturoi
-o lingurita rasa de pudra de ghimbir (sau o bucatica de ghimbir razuita fin)
-o lingurita rasa de pudra de coriandru
-ulei de masline
-o lingurita cu varf de pasta de ardei iute (sau cat doriti)
-sare marina
-piper negru
Pentru a reusi o friptura deosebita, intai de toate trebuie sa verficati calitatea ingredientelor. Carnea trebuie sa fie de un roz impecabil, fara miros puternic.
Se spala carnea , se sterge usor, se fac cateva incizii de 1,5 cm pe latime, se presara cu sare si piper in incizii si se introduc crengutele de rozmarin.
Apoi pregatim marinata: amestecam 2 linguri de ulei de masline cu usturoiul macinat, pasta de ardei iute, piper, o lingura de sare, ghimbirul si coriandrul.
Ungeti bine mielul cu marinata, pe toate partile si in incizii.
Lasati mielul sa se marineze 2-3 ore in frigider. Apoi aduceti carnea la temperatura camerei timp de inca o ora.
Taiati ceapa si morcovii feliute si caliti-le in putin ulei de masline.
Cand ceapa este translucenta, scoateti legumele intr-un vas termorezistent (in care veti pune carnea la cuptor).
In uleiul ramas in tigaie, rumeniti pulpa de miel scursa de marinata.
Intoarceti mielul pe toate partile, sa formeze o crusta. Aceasta va permite obtinerea unei fripturi la cuptor foarte suculente, deoarece sucurile vor ramane in interior, fiind protejate de crusta.
Scoateti pulpa de miel si asezati-o peste legume. Turnati vinul peste sosul ramas dupa ce ati rumenit carnea.
Lasati sa dea cateva clocote si apoi turnati-l pe langa pulpa de miel.
Sosul de vin trebuie sa acopere 3/4 din inaltimea fripturii. Dati tava la cuptor, acoperita cu folie de aluminiu, la 160 de grade Celsius. Se lasa o ora si jumatate-2 ore.
Apoi se scoate folia si se mai lasa putin sa se rumeneasca. Carnea trebuie sa ramana moale atunci cand o presati cu degetul. Cand e gata, scoateti carnea pe un platou incalzit, acoperiti-o cu folie si lasati-o 15 minute sa isi "revina" (carnea de miel isi definitiveaza coacerea in aceasta atmosfera plina de aburi).
Intre timp, turnati sosul de vin si legumele intr-o tigaie si fierbeti-l la foc iute, sa scada foarte mult si sa devina "siropos".
Desfaceti folia de aluminiu, scurgeti sosul rezultat din friptura in sosul de vin din tigaie, continuati sa mai fierbeti un minut si serviti friptura insotita de garnitura de morcovi si sosul de vin rosu.
Decorati cu rozmarin proaspat.
Se serveste cald, chiar aproape fierbinte.
Priviti cat e de suculenta carnea (desi e bine facuta).
Si acum o portie pentru pofticiosi:
Bun, aromat si foarte suculent. Merita sa mergeti pe mana australienilor cand e vorba de miel :) !
Pofta buna!
-ulei de masline
-o lingurita cu varf de pasta de ardei iute (sau cat doriti)
-sare marina
-piper negru
Pentru a reusi o friptura deosebita, intai de toate trebuie sa verficati calitatea ingredientelor. Carnea trebuie sa fie de un roz impecabil, fara miros puternic.
Se spala carnea , se sterge usor, se fac cateva incizii de 1,5 cm pe latime, se presara cu sare si piper in incizii si se introduc crengutele de rozmarin.
Apoi pregatim marinata: amestecam 2 linguri de ulei de masline cu usturoiul macinat, pasta de ardei iute, piper, o lingura de sare, ghimbirul si coriandrul.
Ungeti bine mielul cu marinata, pe toate partile si in incizii.
Lasati mielul sa se marineze 2-3 ore in frigider. Apoi aduceti carnea la temperatura camerei timp de inca o ora.
Taiati ceapa si morcovii feliute si caliti-le in putin ulei de masline.
Cand ceapa este translucenta, scoateti legumele intr-un vas termorezistent (in care veti pune carnea la cuptor).
In uleiul ramas in tigaie, rumeniti pulpa de miel scursa de marinata.
Intoarceti mielul pe toate partile, sa formeze o crusta. Aceasta va permite obtinerea unei fripturi la cuptor foarte suculente, deoarece sucurile vor ramane in interior, fiind protejate de crusta.
Scoateti pulpa de miel si asezati-o peste legume. Turnati vinul peste sosul ramas dupa ce ati rumenit carnea.
Lasati sa dea cateva clocote si apoi turnati-l pe langa pulpa de miel.
Sosul de vin trebuie sa acopere 3/4 din inaltimea fripturii. Dati tava la cuptor, acoperita cu folie de aluminiu, la 160 de grade Celsius. Se lasa o ora si jumatate-2 ore.
Apoi se scoate folia si se mai lasa putin sa se rumeneasca. Carnea trebuie sa ramana moale atunci cand o presati cu degetul. Cand e gata, scoateti carnea pe un platou incalzit, acoperiti-o cu folie si lasati-o 15 minute sa isi "revina" (carnea de miel isi definitiveaza coacerea in aceasta atmosfera plina de aburi).
Intre timp, turnati sosul de vin si legumele intr-o tigaie si fierbeti-l la foc iute, sa scada foarte mult si sa devina "siropos".
Desfaceti folia de aluminiu, scurgeti sosul rezultat din friptura in sosul de vin din tigaie, continuati sa mai fierbeti un minut si serviti friptura insotita de garnitura de morcovi si sosul de vin rosu.
Decorati cu rozmarin proaspat.
Se serveste cald, chiar aproape fierbinte.
Priviti cat e de suculenta carnea (desi e bine facuta).
Si acum o portie pentru pofticiosi:
Bun, aromat si foarte suculent. Merita sa mergeti pe mana australienilor cand e vorba de miel :) !
Pofta buna!