Muschiul de vitel cu sos de piper verde este o reteta clasica frantuzeasca, o adevarata perla a acestei rafinate gastronomii. Muschiul fraged de vitel, bine rumenit, dar facut mediu, se potriveste perfect cu acest sos parfumat si elegant. Piperul verde, coniacul si mustarul de Dijon creeaza o combinatie de arome divina, incantatoare pentru papilele gustative.
Astazi vom prepara o cina frantuzeasca , asa ca va invit in paradisul aromelor si al gustului rafinat.
Ingrediente:
-o bucata mare si groasa de muschi de vitel (circa 500gr)
-o ceasca de smantana lichida
-o lingurita mustar de Dijon (am folosit varianta cu piper verde)
-2 linguri boabe de piper verde
-o lingura de unt
-o lingura de ulei
-50 ml coniac
-sare
-piper
Spalati bine carnea, stergeti-o si presarati-o cu piper.
Incingeti uleiul si topiti in el untul. Adaugati carnea in tigaie, mentinand flacara mare.
Puneti un capac si lasati un minut la foc mare si inca 3-4 minute la foc mediu.
Intoarceti carnea si lasati inca 4-5 minute si pe cealalta parte, pana se rumeneste bine.
Ca sa fiti siguri ca ati obtinut o coacere medie, se face un test simplu: se preseaza carnea cu degetul si trebuie sa fie moale-elastica.
Se scoate friptura pe o folie de aluminiu si se impacheteaza bine.
In sosul ramas in tigaie, se toarna smantana si se reduce focul la minim.
Amestecati bine si apoi adaugati coniacul. Atentie sa nu fie foarte fierbinte tigaia pentru ca alcoolul poate lua foc. Daca vreti, puteti sa flambati tigaia, dar aveti grija sa nu aveti hota aprinsa sau sa nu existe ceva care poate lua foc in jur.
Dupa ce se evapora alcoolul, adaugati mustarul.
Apoi adaugati boabele de piper verde, amestecati pana se incorporeaza bine si apoi luati tigaia de pe foc. Desfaceti pachetul in care este invelia carnea, scurgeti sosul de la friptura in sosul de piper, amestecati si serviti peste friptura.
Asezati friptura pe o farfurie preincalzita, turnati sosul peste ea si...voila!
Si o sectiune delicioasa, chiar in timp ce era savurata (ca sa nu spun devorata :) )
Pofta buna!