vineri, 28 ianuarie 2011

Piept de pui in crusta condimentata

Retetele dietetice pot fi foarte delicioase daca stiti cum sa combinati ingredientele. Pe langa faptul ca sunt mult mai sanatoase, fripturile dietetice va vor o oferi o senzatie placuta de satietate (fara sa va creeze balonari sau alt discomfort), pentru ca se bazeaza pe un continut ridicat de proteine de calitate, combinate cu multe vitamine, minerale si fibre din diverse garnituri si salate proaspete.
Atunci cand tineti o dieta sau un regim alimentar mai sanatos, este foarte important sa nu va infometati , ci sa mancati in cantitati potrivite, des si cat mai variat.
Pentru ca luna ianuarie este luna revenirii la greutatea dorita (nemaifiind sarbatori putem sa luam o mica pauza de la preparatele traditionale), va voi propune o serie de meniuri foarte apetisante, dar si foarte dietetice, majoritatea inspirate din diverse diete recomandate de medici.
Pieptul de pui fara pielita, atat de recomandat pentru o silueta armonioasa, ar putea sa vi se para prea fad sau prea monoton ca preparare (multi v-ati saturat de de vesnicul gratar de pui, lucru ce este usor de inteles). Tocmai de aceea, am ales aceasta reteta de piept pui foarte atragatoare, care se prepara extrem de rapid (prepararea dureaza doar 5 minute, in rest asteptati sa se faca la cuptor) si care poate tine loc de pranz, cina sau gustare, inlocuind chiar mezelurile din comert, de cele mai multe ori nesanatoase si pline de chimicale.
Puiul in crusta condimentata se poate servi cald, langa o garnitura delicioasa de rosii coapte cu oregano (asa cum este recomandat in regimul medical Scardale), sau fasole verde la aburi, piure de conopida, salata verde,etc. In acelasi timp, puteti sa-l feliati si sa serviti feliile reci de friptura de pui in locul mezelurilor, in salate, in sandvisuri cu chifle sau baghete din cereale integrale sau diverse tortilla sanatoase , cu paste integrale sau ca topping pe un blat integral de pizza.

Ingrediente:
-cateva jumatati de piept de pui fara os si pielita
-usturoi
-mustar (de preferat de Dijon)
-o lamaie bio
-o tija de telina (optional)
-un praf de coriandru macinat
-un praf de ghimbir macinat sau o lingurita de ghimbir proaspat razuit (daca aveti)
-ardei iute
-busuioc proaspat
-menta verde
-patrunjel proaspat
-sare marina
-piper

Spalati bine pieptul de pui si puneti-l intr-un vas termorezistent. Stoarceti o jumatate de lamaie peste pui, adaugati o cescuta de apa in vas. Observati ca nu adaugam nici un fel de grasime. Telina se taie bucatele si se aseaza intre si sub jumatatile de pui.

Presarati sare (putina), coaja rasa de lamaie (din cauza asta e nevoie sa aveti lamai netratate), piper proaspat macinat, fulgi de ardei iute. Pentru un plus de parfum si o nota mai exotica, pudrati carnea de pui si cu putin coriandru si ghimbir.

Macinati cativa catei de usturoi si adaugati-i peste pui. Intindeti si o lingurita de mustar de Dijon pe toata suprafata, cat sa se creeze o crusta.

Condimentati crusta cu oregano uscat si rozmarin (presarati cate o lingurita din fiecare).

Lasati puiul sa stea circa 30 de minute inainte de a-l introduce in cuptor.

Se acopera cu folie de aluminiu si se coace 20 de minute acoperit, la 180 de grade, apoi se scoate folia si se mai lasa 15 minute sa se rumeneasca.

Ca sa fiti siguri ca e gata, puteti sa verificati simplu, facand o taietura in mijlocul bucatii de carne. Carnea trebuie sa arate omogen facuta, alba, si sa fie suculenta.
Se scoate fiecare bucata de pui pe un platou incalzit (de preferinta), se lasa 5 minute si apoi se sectioneaza.

Cat timp e carnea in cuptor, se face un sos pe baza de suc de lamaie, un strop de sare, verdeata tocata, ardei iute si piper, cu care stropiti din belsug feliile fierbinti de pui. Daca doriti, puteti sa adaugati o lingurita de ulei de calitate in acest sos (extravirgin de masline sau cel de samburi de struguri- sunt foarte bune).

Se serveste cu garnitura preferata, in acest caz cu jumatati de rosii coapte , in crusta de oregano. Rosiile se fac si ele la fel de rapid, doar se taie in 2, se presara cu condiment, se coc in acelasi timp cu puiul , dar numai 10 minute. Au un parfum deosebit datorita aromatului oregano si sunt o importanta sursa de licopen, ideal pentru sanatatea voastra.

Va doresc pofta buna!