Chiftelutele de cod cu sparanghel sunt o delicatesa, ideale ca antreuri sau ca meniu usor de seara. Codul este un peste slab, foarte dietetic si placut la gust, iar asocierea cu sparanghelul alb si migdalele din compozitie dau acestor chiftelute unor aer mai luxos.
Daca nu aveti faina de migdale sau nu va place asocierea, puteti sa o inlocuiti cu faina normala amestecata cu piure de cartofi(dar in acest caz reteta nu mai este la fel de dietetica).
Spalati mananchiul de sparanghel cu apa rece.
Curatati fiecare bucata de sparanghel de invelisul exterior fibros.
Fierbeti 3 minute sparanghelul in apa clocotita cu sare. Sparanghelul nu trebuie sa fie foarte fiert, doar sa intre furculita in el.
Apoi scoateti cu o paleta sparanghelul si pastrati zeama.
Intre timp, pregatim celelalte ingrediente pentru chiftelute: o bucata de cod (de 600 gr, 2-3 esalote, 2 catei de usturoi, o lingurita de mustar, un ou mare, piper, rozmarin, oregano, pudra de migdale.)
Taiati bucati codul, spalati-l cu apa rece.
Puneti codul la fiert in zeama de la sparanghel.
Codul fierbe foarte repede,ca si sparanghelul, maxim 3 minute.
Tocati ceapa frantuzeasca (daca nu aveti, puneti ceapa normala) si macinati usturoiul.
Tocati sparanghelul si apoi scoateti umezeala din el folosind un servet de bucatarie de hartie.
Cand s-a racit codul, desfaceti-l in bucatele mici. Amestecati-l cu sparanghelul tocat, ceapa, usturoiul, condimente.
Puneti si 2 lingurite de mustar cu arome diferite. Adaugati si un ou, amestecati bine sa se omogenizeze .
Adaugati faina de migdale pana cand compozitia e legata, ca sa puteti forma bilutele.
Treceti bilutele prin faina de migdale si asezati-le in tava acoperita cu hartie de copt.
Daca nu folositi faina de migdale, faceti un piure gros din 2 cartofi si amestecati-l cu compozitia de mai sus. Adaugati faina normala pana e bine legat si dati chiftelutele prin faina inainte de coacere. Gustul e la fel de delicios. Cele cu migdale sunt ideale pentru dieta si pentru iubitorii de migdale, cele cu cartofi au un gust mai traditional, deci mai usor agreat.
Se coc la 180 de grade Celsius pana se rumenesc usor.
O sectiune apetisanta, in timp ce sunt servite simple sau cu diverse sosuri.
A doua zi, chiftelutele ramase se pot incalzi intr-o supa de legume sau un sos de rosii si se pot servi si in acest fel.
Pofta buna!