joi, 3 februarie 2011

Pui cu romanesco la cuptor

Puiul cu romanesco la cuptor este una dintre mancarurile calde si consistente de iarna, care NU INGRASA. Da, ati citit bine, puteti sa va delectati cu carne de pui la cuptor, aromat, rumenit si suculent, fara sa va temeti ca va veti ingrasa.
Garnitura de romanesco (o leguma dietetica din familia conopidei) ii aduce un plus de rafinament retetei. Culoarea verzulie, forma neobisnuita, spiralata, a acestei ciudate legume, nici brocolli, nici conopida, o face atractiva si interesanta. Gustul ei este fin si se imprieteneste rapid cu gustul puiului si al condimentelor.
Romanesco, ca o orice leguma din familia ei, este indicat in dieta, fiind un aliment cu calorii negative (adica prin procesul de digestie consumati mai multe calorii decat valoarea ei nutritiva). Daca doriti sa ii pastrati continutul nutritiv cat mai nealterat, atunci e indicat doar sa o fierbeti putin la aburi si sa o serviti ca garnitura (in aceasta varianta la cuptor, pierde multe vitamine, dar este foarte gustoasa).

Asa arata conopida "extraterestra" inainte de preparare.

Ingrediente:
-cateva bucati de pui (pulpe superioare, inferioare, intregi sau piept)
-o crenguta de rozmarin
-fulgi de ardei iute
-sare
-piper
-oregano uscat (sau amestec provensal)
-usturoi (optional)

Spalati si desfaceti romanesco in buchetele.

Puneti buchetelele intr-un vas de yena inalt.

Adaugati o ceasca de apa, condimente, dupa gust.

Spalati carnea, asezati-o peste romanesco. Condimentati bine si carnea.

Acoperiti cu o folie de aluminiu sau o hartie de copt si dati la cuptor o ora, la 180 de grade. Observati ca nu am pus deloc ulei, deoarece se va elimina destula grasime din pui.

Dupa o ora, indepartam folia, stropim puiul cu sos si mai lasam o jumatate de ora, sa se rumeneasca.

Se serveste cald.

Se servesc doar bucatile de carne cu garnitura de romanesco. Daca vreti sa fie foarte dietetica mancarea, indepartati pielita de la pui (inainte sau dupa preparare) si nu serviti sosul (care are grasime scursa din pui).

Chiar daca este foarte dietetica reteta, va asigur ca este foarte gustoasa. Condimentata, fierbinte si reconfortanta, reteta de pui picant la cuptor cu garnitura de romanesco este un deliciu "light" , ideal in zilele friguroase de iarna.
Pofta buna!