Urmatoarea reteta de pui va aduce un strop din savoarea bucatariei grecesti: arome puternice de lamaie, prospetimea mentei proaspete si parfumul astringent al rozmarinului.
Carnea de pui va fi deosebit de frageda, suculenta si aromata. O incantare pentru papilele gustative!
Ingrediente:
-un pui intreg
-2 lamai
-o legatura menta verde
-o jumatate de legatura de rozmarin
-cativa catei de usturoi
-sare marina
-otet de mere
-un ardei iute (optional)
Spalati verdeata, alegeti frunzele de menta si tocati-le. Pastrati tulpinile de menta, vom umple cu ele puiul.
Curatati si macinati usturoiul, puneti-l in mojar. Adaugati feliute de ardei iute si putina sare marina. Frecati bine, pana se omogenizeaza.
Adaugati frunzele de menta tocate si continuati sa amestecati bine.
Va rezulta o pasta de menta foarte aromata si picanta.
Adaugati treptat sucul de la o lamaie.
Puneti o lingurita de otet de mere si una de ulei de masline. Amestecati energic.
Pregatiti umplutura pentru pui: o lamaie taiata in jumatati, tulpinile de menta si cateva crengute de rozmarin.
Puiul se spala bine, se sterge si se unge abundent cu marinata.
Umpleti puiul cu lamaie, menta si rozmarin. Adaugati o jumatate de cescuta de apa in mojarul in care a fost marinata, amestecati si turnati sosul obtinut in tava, langa pui. In felul acesta curatati mojarul (va fi mai usor de spalat) si preparati foarte rapid sosul.
Acoperiti tava cu o folie de aluminiu sau hartie de copt si dati la cuptor, preincalzit la 180 de grade, timp de o ora.
Indepartati folia, stropiti bine puiul cu sosul din tava si reintroduceti tava in cuptor, pana cand e bine rumenit. Reduceti focul la 160 de grade, ca sa nu se arda puiul prea repede. Stropiti din cand in cand cu sos, pana cand e gata.
Miroase imbietor si e atat de fraged !... Veti vedea cum se desprinde carnea de pe os foarte, foarte usor.
Se serveste cald, cu diferite garnituri: piure de cartofi, orez, cartofi copti, paine proaspata. Sau doar cu salata, daca vreti sa fie mai dietetic.
Pofta buna!