Puiul de astazi a fost parfumat de o marinata cu note asiatice si a capatat o aroma fantastica. Piperul Szechuan proaspat macinat , ghimbirul, usturoiul si ardeiul iute si busuiocul thailandez au definitivat aroma exotica a sosului care a acompaniat puiul picant.
Ingrediente:
-un pui intreg
-cativa catei de usturoi
-cativa ardei iuti
-piper Szechuan (2 linguri) sau piper negru
-o lingura mare de pasta de ardei gras
-ghimbir proaspat (o bucata cat o nuca)
-2 linguri de fish sauce (sos thailandez)
-2 linguri de otet de orez (thailandez)
-150 ml vin alb sec
-2 linguri otet de mere (daca nu aveti otet de orez)
-busuioc thailandez proaspat
Si acum prezentam vedetele aromatice, singure, sa se simta importante :)) :
Piperul Szechuan, macinat in mojar:
Busuiocul thailandez, care este foarte diferit de cel italian :
Si aici e acompaniat de o frunza de bananier care astepta sa fie folosita la servirea puiului.
rdeiul iute thailandez, in varianta multicolora - atentie la acesti ardei, sunt foarte iuti!!!Preparam marinata: amestecam piperul Szechuan macinat grosier cu ghimbir razuit, usturoi macinat, busuiocul thailandez tocat, ardeiul iute feliat. Adaugam lichidele: vin, fish sauce, otet de orez, ulei de susan (optional). Amestecam bine.
Adaugam si o lingurita de zahar brun extras din trestie de zahar. Observati culoarea si textura acestui zahar brun "bio" . Asa ar trebui sa arate zaharul brun.
In final, adaugam si o lingura cu varf de pasta de ardei gras.
Am obtinut un delicios sos picant, cu arome extrem de puternice si ademenitoare.
Puiul, bine spalat si sters , va ajunge in aceasta marinata si va sta la frigider, acoperit, timp de 2 ore (se poate si mai mult).
Puneti puiul intr-un vas de cuptor mai inalt, acoperiti-l bine cu sos si dati tava la cuptor. In interiorul puiul se pun cativa catei de usturoi striviti, o bucata de 2 cm de ghimbir curatat de coaja, si cateva tulpini de busuioc ramase dupa ce ati rupt frunzele folosite la marinata.
Cuptorul trebuie sa fie incins la 180 de grade. Tava se acopera cu o folie de aluminiu sau o hartie de copt.
Dupa prima ora, se scoate folia, se reduce temperatura la 160 de grade si se mai coace inca vreo 45 de minute, stropind des cu sos, pana cand puiul e bine rumenit.
Se serveste cu garnitura de orez, de preferat intr-un decor exotic, cum ar fi pe o frunza de bananier.
Pofta buna!