vineri, 4 februarie 2011

Rosii coapte cu oregano - 4 februarie "Wear Red Day"

Azi este 4 februarie, o zi extrem de importanta in SUA, ziua preventiei bolilor cardiace. Americanii chiar au numit 4 februarie "NATIONAL WEAR RED DAY" (Ziua in care se poarta rosul), in dorinta de a sensibiliza cat mai multe persoane asupra riscurilor bolilor cardiace, dar si a importantei preventiei lor.
Luna februarie este luna in care sarbatorim INIMA , atat pe plan afectiv (celebrul Valentine's Day), dar si pe plan medical.

Intrucat consider mai mult decat binevenita aceasta atitudine de constientizare a populatie asupra riscurilor la care isi supun sanatatea adoptand un stil de viata sedentar si o alimentatie necontrolata, bogata in grasimi si dulciuri rafinate (si aici nu numai americanii au de invatat, ci si romanii), iata-ma astazi, imbracata in rosu (desi nu ma vedeti, credeti-ma e cuvant) si cu o reteta la fel de rosie ca...rosia :))

Am ales aceasta leguma nu doar pentru culoarea ei simbolica, dar pentru ca este una dintre cele mai importante surse de licopen, un colorant natural (rosu, evident), care protejeaza impotriva cancerului, aterosclerozei, infarctului miocardic, cataractei, bolilor degenerative.

Licopenul se gaseste in toate fructele si legumele rosii (evident, mancate cu coaja): rosii, struguri rosii, grapefruit rosu, mere rosii, pepene rosu, ardei grasi,kapya, iuti rosii, etc.
Licopenul este un pigment din familia carotenoizilor si un bun antioxidant natural. Are actiune antitumorala, protejandu-ne organismul de o serie de feluri de cancer (de san, cervical, ovarian, uterin, prostata, piele, plaman, pancreas, vezica urinara, intestinal).
Licopenul actioneaza si asupra scaderii colesterolului si reduce riscul de infarct miocardic (una din pricipalele cauze de deces si din Romania).
Spre deosebire de vitamine, care se distrug la prepararea termica, licopenul devine chiar mai activ, mai biodisponibil dupa prepararea termica a rosiilor, deci beti cu incredere un pahar de suc de rosii natural sau mancati rosii coapte ca garnitura la fripturi sau peste. Se pare ca licopenul se absoarbe mai bine atunci cand salata de rosii este asezonata cu ulei de masline sau cand rosiile coapte se servesc stropite cu ulei. Uleiul favorizeaza absorbtia carotenoizilor (deci, la fel e bine sa consumam si salata de morcovi, cu putin ulei).

Chiar daca cele mai sanatoase rosii se gasesc vara, cand se coc natural (atunci e bine sa le consumam cat mai des), totusi am ales pentru aceasta zi o reteta delicioasa de rosii coapte cu parfum de oregano.

Cand vreti sa mai diversificati garniturile, nu uitati de delicioasele rosii. Se prepara extrem de rapid si ,daca le presarati putin oregano uscat sau amestec provensal de condimente, veti fi incantati de un parfum mediteraneean sublim.
Rosiile coapte sunt delicioase si sunt foarte sanatoase (bogate in licopen) .
Taiati rosiile in jumatati, pudrati-le cu putina sare, oregano si asezati-le intr-o tava.

Dati tava la cuptor, coaceti la 180 de grade, circa 10 minute.
Se servesc ca garnitura la fripturi. Se recomanda sa le stropiti cu un fir de ulei de masline , exact inainte de servire.
Pofta buna!

P.S: Spuneti "STOP" indiferentei fata de propria sanatate! Oricand lucrurile pot fi schimbate in bine si orice masura de schimbare este binevenita.
Alegeti sa traiti sanatos si , mai ales, SA IMBATRANITI FRUMOS!

Desi pare incredibil pentru unii, in tarile civilizate, adultii tineri isi pun problema despre cum vor imbatrani si iau o serie de masuri pentru a se mentine intr-o stare de sanatate cat mai buna.
Fac sport, isi fac timp sa cumpere fructe si legume din piata, sa gateasca pentru ei si pentru copii, lucruri pe care ,din pacate, noi romanii, fie le-am uitat, fie le neglijam, considerandu-le neimportante.

Toti medicii cardiologi recomanda pacientilor cu risc de boli cardiace schimbarea completa a stilului de viata. Este dovedit ca efortul fizic moderat, dar des (chiar si mersul pe jos conteaza) ajuta metabolismul. O alimentatie sanatoasa este cea bogata in proteine de calitate (carne slaba, oua, peste marin,fructe de mare), fara grasimi animale, doar cu uleiuri vegetale presate la rece, plina de legume si fructe, lactate naturale, cereale integrale, mici cantitati de oleaginoase crude (seminte, migdale, alune, nuci,etc ) , FARA zahar rafinat, faina alba si amidon.

DACA IUBITI VIATA, PROTEJATI-VA SANATATEA!