joi, 3 februarie 2011

Somon cu mustar de Dijon provensal

Somonul in crusta de mustar este un adevarat deliciu, ideal pentru o cina copioasa, dar sanatoasa si dietetica in acelasi timp. Mustar de Dijon cu aroma provensala este o varianta deosebita de mustar, de culoare portocaliu-rosiatic, care va da un gust si un parfum minunat fileului de somon.
Daca nu aveti varianta originala de mustar provensal (si e destul de posibil sa nu o gasiti in supermarketuri, deoarece este considerat o delicatesa chiar si in Franta, gasindu-se mai mult in magazinele artizanale din Dijon), nu e cazul sa renuntati la aceasta reteta deosebita, pentru ca va voi ajuta sa recreati reteta acasa (sau puteti sa folositi doar mustar de Dijon simplu).

Aceasta reteta frantuzeasca de somon este atat de apetisanta, incat te face s-o mananci din priviri. In plus , mai are si o aroma deosebita, ceea ce o face si mai irezistibila. Nu e de mirare de ce francezilor le place sa manance, sunt niste adevarati gurmanzi, dar ,in acelasi timp , isi mentin greutatea in limite normale pana la varste inaintate si sufera de mai putine boli cardio-vasculare decat restul europenilor.
Acompaniati acest somon cu un pahar de vin rosu natural (doar 125 ml, atentie, francezii asa considera ca e o masura normala), pentru un efect sigur de reducere a stresului si un plus de protectie cardiaca (evident, daca nu va este deja contraindicat consumul de alcool).

Ingrediente:
-2 fileuri de somon fara pielita (de preferat)
-sare
-piper negru
-2 linguri de mustar de Dijon provensal
sau: 2 linguri de mustar de Dijon clasic, o lingurita de otet, o lingurita de vin alb, o lingurita de suc de lamaie,o lingurita de ulei de floarea soarelui, o lingurita de pasta de rosii, o lingurita de pasta de ardei (sau ardei copti facuti piure), o lingurita de amestec provensal de plante aromatice (macinate fin), o jumatate de lingurita de patrunjel tocat marunt, o jumatate de lingurita de usturoi macinat.
-o lamaie
-salata verde si rosii pentru garnitura si decor
-frunze proaspete de busuioc pentru decor

Se spala si se sterge fiecare fileu de somon. Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei de masline, in care ati pus si o ceasca de apa si jumatate de ceasca de vin alb.
Presarati fileurile de somon cu piper negru, foarte putina sare (deoarece si mustarul e sarat) si ungeti-le cu un strat generos de mustar de Dijon provensal. Daca nu aveti varianta originala, realizati amestecul indicat mai sus si va rezulta un mustar similar.

Lasati fielurile la temperatura camerei circa 15 minute (sa traga cat mai multe arome) si apoi acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti la 180 de grade.

Dupa 20 de minute, scoateti folia si mai lasati inca 10 minute sa se rumeneasca usor crusta de mustar.
Cand scoateti fiecare fileu de somon pe farfurie, stropiti-l imediat cu suc de lamaie proaspat. Aceasta procedura va da o aroma deosebita si un luciu frumos crustei.

Decorati cu frunzulite proaspete de busuioc, adaugati o salata frumos colorata (salata verde-mov, rosii cherry) si serviti.

Si acum o sectiune delicioasa. Somonul ,cand e bine facut, se desface foarte frumos si e roz-portocaliu.

Pofta buna!