marți, 15 februarie 2011

Stir fry de vita cu legume si alune caju

Mancarea asiatica este foarte sanatoasa, dovada facand-o populatia asiatica, care impresioneaza prin numarul extrem de redus de persoane obeze, in comparatie cu Europa sau Statele Unite.
Secretul asiaticilor consta in tehnica de preparare a mancarurilor, cele mai multe bazandu-se pe prepararea la aburi, fierbere (timp redus) sau prajire in stilul lor traditional "stir fry". Ce este "stir fry"? Este o metoda specifica bucatariei asiatice de prajire la temperaturi foarte mari, cu cantitati infime de ulei aromatizat cu ghimbir si usturoi, in timp foarte redus.
Mancarea chinezeasca este foarte aromata, cu note exotice de ghimbir, ulei de susan si sos de soia, care dau o savoare speciala mancarurilor.
Astazi vom face un delicios stir fry de vita cu legume si alune caju, in sos de soia si stridii. In final, sosul de stridii va invalui delicat bucatelele crocante de legume si de carne, oferind un plus de aroma sosului.
Veti vedea ce simplu este sa gatiti chinezeste si cat de aromate sunt aceste stir fry-uri. Ca garnitura se pregateste un orez la aburi sau taitei chinezesti de orez sau soia (vermicelli).

Ingrediente:
-un pachet de 600 gr de carne de vita taiata feliute mici si subtiri (sau taiati voi o bucata de muschi de vita in feliute)
-un morcov
-o jumatate de praz
-o cana de ardei gras cubulete (de culori diferite)
-200 gr de alune caju
-ghimbir proaspat cat o nuca
-4-5 catei de usturoi (sau cat va place)
-un ardei iute foarte picant
-o lingurita de zahar brun
-2-3 linguri de vin de orez (sau vin alb sec)
-2 linguri sos de soia
-o lingura sos de stridii
-2 linguri ulei de susan
-ceapa verde chinezeasca
-sare
-3 lingurite de amidon

Mai intai realizam marinata in care fasiutele de carne de vita isi vor desavarsi gustul.
Amestecam sosul de soia cu uleiul de susan, vinul de orez, zaharul brun si un praf de sare.

Dizolvati o lingurita de amidon in 2 lingurite de apa si adaugati amestecul in marinata.

Adaugati carnea de vita spalata bine si scursa de apa.

Lasati sa se marineze o ora, la temperatura camerei.
Intre timp, taiati legumele fasii sau cubulete.

Taiteii de orez se pun in apa fiarta si se lasa 15-30 de secunde, apoi se scurg.

Caliti alunele caju.

Cand sunt rumenite, le scoateti din wok si le lasati intr-o farfurie, la cald. Adaugati o lingura de ulei de susan in wok (o tigaie adanca cu fundul gros, care permite repartizarea uniforma a caldurii). Cand e incins, adaugati feliutele de ghimbir si de usturoi, lasati-le sa sfaraie putin, sa se aromatizeze bine uleiul.
Apoi adaugati carnea si marinata. Adaugati si cateva feliute de ardei iute (daca folositi un ardei iute thailandez, jumatate este suficient).

Totul se petrece la foc maxim. Se salta tigaia sau se amesteca des.

Cand feliutele de carne sunt calite, dar nu gata facute (adica sunt mai in sange), se adauga prazul feliat si morcovul. Amestecati bine, lasati sa se prajeasca circa un minut.

Apoi adaugati ardeiul gras cubulete.

Dupa cateva clocote, adaugati alunele caju rumenite, amestecati bine. Legumele trebuie sa nu fie moi, sa ramana usor crocante, "al dente".

In final, se adauga sosul de stridii si ceapa verde chinezeasca tocata.

Adaugati si restul de amidon, opriti focul si amestecati bine. Sosul se va ingrosa.

Se serveste imediat peste taiteii de orez sau langa un bol de orez fiert sau prajit.

In restaurantele chinezesti stir fry-ul se serveste pe un suport metalic fierbinte (incalzit de lumanari), ca sa mentina preparatul fierbinte.

Fiecare participant al mesei se serveste din platoul principal, astfel se considera ca impart mancarea, un concept foarte raspandit si respectat in Asia.

Mancarea chinezeasca se serveste cu betisoare de bambus.

Inainte de servire puteti sa mai adaugati feliute proaspete de ardei iute si ceapa chinezeasca tocata (are gust de usturoi verde)

Pofta buna!