Traditionala pasca de Paste se poate face si in varianta fara aluat, gustul ramanand la fel de delicios, dar cu mai putine calorii. E drept ca va semana mai mult cu o prajitura de branza (gen "Soufflé de fromage"), dar , daca din diverse motive nu puteti sa consumati fainoase si zahar, atunci e o solutie binevenita si chiar foarte delicioasa.
Reteta de pasca fara aluat este una cu indice glicemic foarte redus, o combinatie de low-carb cu low-fat (asa am vrut eu, dar voi faceti cum doriti), care nu este deloc periculoasa pentru sanatatea dvs. Am ales sa adaug caise uscate si nu stafide, deoarece sunt mai putin dulci si mai parfumate.
Fiind o reteta super simpla si economica, o puteti face oricand in timpul anului, ca desert.
Ingrediente pentru o pasca mare:
-10 oua
-1,5 kg branza dulce de vaci cremoasa (sau orice branza de vaci doriti, dar sa fie scursa)
-100 gr fructoza (alternativa mai sanatoasa decat zaharul)
-o punga de caise uscate
-arome: vanilie, rom, lamaie
Se bat bine ouale cu fructoza la mixer. Se adauga branza, aromele si caisele tocate. Gustati si potriviti aromele, eventual o puteti face mai dulce. Daca nu aveti o branza de vaci bine scursa de zer, atunci puteti sa adaugati si mai multe caise sau stafide uscate vor absorbi umezeala) sau 1-2 linguri de faina ( de grau, orez, ce doriti).
Se unge o tava inalta de yena cu foarte putin ulei si se toarna compozitia. Se coace la 180 de grade, 20 de minute si apoi , 30-40 de minute la 160 de grade. Trebuie sa fie legata si usor rumenita (galbena) la final.
Se taie dupa ce se raceste complet. Este mai buna rece, dupa ce a stat la frigider.
Reteta este ideala pentru dietele cu IG mic: Montignac, South Beach, Scarsdale, etc , dar si pentru cei care doresc sa limiteze consumul de zahar si amidonuri.
Pofta buna!