duminică, 1 mai 2011

Rulada de miel la gratar

1 Mai e zi oficiala de gratare, iesit la iarba verde, la padure, e momentul cand toti romanii sarbatoresc si se distreaza. Si, fiindca mereu e foarte aproape de Paste, m-am gandit sa va prezint o reteta de gratar din miel (dar merge cu orice fel de carne care are putina grasime, cel mai bine in straturi).
Astazi am pus la gratar niste superbe frigarui dintr-o rulada de miel, picanta , colorata si super aromata.
Ce mirosuri au iesit si ce senzatie au starnit aceste frigarui deosebite ... mi-e greu sa va descriu in cuvinte, asa ca sper ca fotografiile sa vorbeasca in locul meu.

Reteta e simpla, ca orice reteta de gratar. Am taiat felii groase cat un deget dintr-o rulada de miel (rulada de miel era condimentata pe interior cu pesto de leurda si menta verde si la exterior era "lacuita" cu o marinata groasa din ulei de masline, boia iute si piper multicolor macinat grosier).


Rulada, astfel preparata si stransa bine cu sfoara, a stat la frigider o noapte si apoi vreo 2 ore la temperatura camerei, inainte de frigere.

Betisoarele de lemn au fost inmuiate in apa rece o ora inainte de a forma frigaruile. Apoi au fost sterse cu un servetel inmuiat in ulei, pentru a desprinde ulterior usor carnea de pe ele.
Gratarul a fost incins bine, uns cu grasime (putin ulei in cazul meu, dar mergea si o felie de sunca, mai ales daca faceam un gratar in aer liber). Apoi am redus focul la mediu si am pus frigaruile -rulada de miel pe grill.

Carnea ,fiind subtire, se frige repede, in cateva minute e gata sa fie intoarsa si are niste linii superbe .

Mielul la gratar este ideal sa fie pregatit usor roze, adica sa nu fie complet facut. Dar aici depinde de gust, asa ca voi preparati-l cum va place, doar sa nu-l ardeti prea tare sau sa-l lasati prea mult pe grill pt ca isi pierde suculenta. Regula unui grill reusit este sa aiba culoare, sa aiba miros imbietor si carnea sa fie foarte moale atunci cand o taiati. Evident ca si gustul trebuie sa fie pe masura, dar asta e deja implicit.

Rulada de miel se serveste calda, dupa ce a "stat" 3-5 minute de la ridicarea de pe gratar. In acest timp, sucurile carnii se reintorc in friptura, carnea de miel ajunge la nivelul final de coacere si este numai buna si suculenta.
Pentru ca rulada arata asa de festiv, i-am pregatit o garnitura mai deosebita. Am asezat-o pe un turn de risotto cu sofran si i-am adus o salata eleganta de frunze de sfecla rosie (deosebit de gustoase si aspectuoase prin combinatia de verde-rosu visiniu).

Risotto cu sofran a fost o reprezentare mai stilata a unei clasice mamaligute, care deasemenea se potriveste perfect cu gustul de miel/oaie la gratar sau la tigaie. Va sugerez sa preparati acest risotto foarte simplu (doar apa, sare, orez cu bob oval gen Arborio si sofran), ca sa pastrati ca nota dominanta aroma de miel fript, plin de arome.

Aceasta reteta de frigaruie este ideala pentru orice fel de petreceri la gratar, este deosebit de picanta (datorita ardeiului iute si piperului multicolor) si colorata, cu o aroma atat de imbietoare, incat va crea senzatie printre invitati.
Va urez pofta buna!