Sparanghelul este regele legumelor de primavara, de aceea merita sa primeasca un tratament cat mai corect pentru a-si pastra proprietatile si principiile nutritive.
Varianta de sparanghel verde cu capete mov este delicioasa, cu un gust mai pregnant si se potriveste perfect pentru o asezonare lejera,dar parfumata.
Sparanghelul verde se spala si se rupe 1-2 cm de la codite (partea fibroasa), apoi se soteaza cu o lingurita de unt amestecat cu ulei de masline, la foc mediu spre mare.
Se presara sare (de preferat marina, este mai sanatoasa) si se salta tigaia sau se amesteca cu o paleta.
Dupa cateva minute, sparanghelul isi schimba culoarea si devine verde fosforescent. Verificati cu furculita cat e de facut (trebuie sa ramana usor crocant "al dente").
Stropiti cu suc proaspat de lamaie, amestecati si opriti focul. Lasati sparanghelul inca un minut in tigaie, sa ia aroma de lamaie. Presarati piper dupa gust.
Se serveste atat cald cat si rece, cu o salata delicata de stracciatella de rosii (cubuletele de rosii dau un aspect dragut prezentarii si sunt si foarte placute ca senzatie gustativa).
Sparanghelul se serveste simplu sau cu fripturi, orez , salate.
Pofta buna!