Painea cu masline si capere este una dintre cele mai inspirate retete de paine-aperitiv, cu o puternica aroma mediteraneeana si un gust atat de bun , atat de natural si de inmiresmat, incat cu greu va veti opri la o singura felie.
Textura acestei paini este foarte placuta, iar contrastul dintre crusta crocanta si miezul moale-elastic si pufos face deliciul degustarii feliilor de paine cu masline.
Aceasta paine are un gust atat de placut incat poate fi servita simpla, taiata bucatele, langa un pahar de vin alb, dar, daca va doriti o gustare suprema, puteti sa folositi feliile de paine cu masline si capere ca baza pentru sandwichurile voastre preferate.
Aceasta paine este sanatoasa si naturala, combinatia dintre faina de secara si cea de grau aducand un gust aparte, rustic, usor dulceag, care reliefeaza si mai bine accentele sarate (maslinele, caperele si sarea marina).
Reteta este o adaptare dupa cartea de retete a masinii de paine cu care am executat aceasta bunatate de paine.
Ingrediente:
- 550gr faina speciala paine din grau(sau alba )
-150 gr faina de secara
-2 lingurite de sare
-un pliculet drojdie uscata
-500 ml apa
-60 gr capere
-100 gr masline verzi tocate
-o lingura sare marina
In cuva masinii de paine puneti ingredientele in urmatoarea ordine: apa, masline, capere, 2 lingurite de sare.
Apoi cantariti cele 2 tipuri de faina si adaugati-le si pe ele.
In final adaugati pliculetul de drojdie peste faina.
La masina Moulinex, selectionati programul 2 (3 h39min), cantitatea 1000gr si tipul de coacere (eu am ales crusta rumenita). Cu 30 de minute inainte de a fi gata painea , puteti sa ungeti painea cu foarte putin ulei de masline si sa presarati pe deasupra sarea marina (optional).
Asa arata painea gata coapta, pusa la racit pe un gratar.
Se serveste calduta.
Cand e aproape racita, se taie foarte frumos in felii.
Este o paine foarte buna, miezul este pufos-elastic, iar coaja este crocanta si destul de groasa, o combinatie minunata.
Aluatul se poate framanta si manual. Dizolvati drojdia in apa calduta, turnati peste amestecul de fainuri si framantati. Cand aluatul e omogen, adaugati sarea fina. Continuati sa framantati jumatate de ora. Apoi adaugati caperele si feliile de masline, mai framantati putin pana sunt bine inglobate si uniform ditribuite in coca si lasati la crescut, o ora si jumatate (functie de caldura ambianta).
Cand e dublat volumul, dati o forma painii, puneti-o in tava si lasati-o sa mai creasca putin. Se coace la temperatura medie a cuptorului, avand grija sa tineti un vas cu apa in cuptor (pe nivelul de jos). In ultimele 30 de minute scoateti vasul cu apa, ca sa se formeze crusta crocanta. Se coace aproximativ o ora si un sfert (verificati cu scobitoarea si dupa aspect).
Painea rustica mediteraneeana cu masline si capere sper sa aduca un plus de aroma si de inspiratie meniurilor voastre.
Pofta buna!