marți, 24 ianuarie 2012

Dorada la cuptor cu salsa de fructul pasiunii





Iarna este sezonul ideal pentru a pregati cele mai creative retete, cele mai indraznete si mai exotice combinatii, deoarece fructele tropicale se gasesc din abundenta si sunt perfect coapte, pline de parfum, culoare si savoare.
Va propun o reteta originala si foarte indrazneata, usoara, colorata, vitaminizanta, care va va incarca de energie, dar si de buna dispozitie. Chiar daca este extrem de dietetica, reteta de dorada la cuptor cu salsa de fructul pasiunii este una dintre cele mai pline de gust retete pe care le-am gustat vreodata. Gustul exotic, dulce-acrisor, parfumat si picant, este atat de complex, incat va incalzeste si va readuce confortul chiar de la prima degustare. Sincer, cand mi-am imaginat reteta aceasta , mi-am dorit sa obtin o salsa exotica simpla, dar cu un gust intens, o explozie de culoare, usor picanta, astfel incat sa mai simt totusi gustul fraged al doradei. Rezulatul a fost peste masura, un regal culinar, va recomand reteta cu incredere.

Dorada calda, aburinda, plina de savoare exotica este o cina ideala de iarna, se prepara foarte usor si este foarte sanatoasa. Puteti sa inlocuiti dorada cu alt peste (cu carnea alba, de preferinta), dar sa adaptati timpul de coacere in functie de grosimea pestelui.

Ingrediente:
-3 fructe ale pasiunii (fructele mov-maroniu din foto)
-o limeta bio
-o portocala bio
-2 dorade curatate si spalate
-sos dulce-picant thailandez de ardei iute
-ardei iute rosu
-optional, lemon grass (iarba de lamaie)
-ulei de masline
-sare
-piper multicolor
-optional, fructe de psysalis pt decor




Fructul pasiunii...trebuie sa-l gustati, atunci veti intelege de ce se numeste asa:


Pregatim salsa de fructul pasiunii. Cu o lingurita scobim fiecare jumatate de fruct al pasiunii, scoatem semintele si le punem intr-un bol. Adaugam 2 lingurite de sos thailandez.


Razuim coaja de portocala si de lime si punem cate o lingurita cu varf din fiecare peste salsa.
Stoarcem jumatate de portocala (daca e f mare si zemoasa, ajunge jumatate, daca e mica, folositi toata portocala).


Stoarcem si limeta si adaugam sucul citricelor peste bobitele de fructul pasiunii.


Adaugam o lingurita de ulei de masline. Un praf de sare si piper multicolor proaspat macinate. Si, daca doriti si mai picant, tocati cubulete ardeiul iute rosu si adaugati-le in salsa.


Amestecati si e gata. Priviti ce explozie de culoare, iar de parfum, nu pot sa va zic decat ca e fantastic. Aceasta salsa de fructul pasiunii este expresia pura a exotismului, culorile ei vibrante, amestecul de arome ametitor, totul imbie si atrage, este de o simplitate si o naturalete cuceritoare.


Doradele se presara cu sare si piper, pe ambele parti si in interior. Nu exagerati cu sarea. Daca doriti sa folositi lemon grass (citronelle), ceea ce va sfatuiesc sa faceti, indepartati capatul si frunzele uscate de pe tulpina de lemon grass, taiati-o in jumatate si aveti 2 bucati mari de lemon grass, care vor intra in burtile doradelor.


Asa arata doradele inainte de impachetare.
Doradele se vor coace la cuptor, invelite in hartie de copt, "en papillote".
Ungem cu f f putin ulei de masline o folie de copt, punem putina salsa pe mijlocul hartiei. Punem o dorada.


Adaugam salsa cu generozitate peste peste, dar si in burta.


Deja arata incredibil.


Strangem hartia, astfel incat sa nu iasa aburii aromati care se vor forma in interior. Strangem hartia de copt la capete si o indoim sau o securizam cu o agrafa metalica.


Coacem doradele in papiota la 180 de grade Celsius, pe nivelul 2 de jos, aproape o ora, ca sa aiba timp sa se patrunda cu toate aromele exotice.


In final, fericiti cei ce le degusta :) :


Stropiti doradele aburinde cu salsa proapata (pastrati jumatate din cantitatea de salsa pentru final, ca sa treziti aromele si sa dati inca un plus de culoare si vibratie platoului), decorati simplu, cu o jumatate de fruct al pasiunii, in care infigeti un fruct de psysalis, desfacut ca o floare...


Un ultim detaliu aromatic: stoarceti o jumatate de lime direct peste dorada aburinda, exact inainte de degustare. Aburii din salsa va vor invita cu siguranta la masa :)
Dorada cu salsa de fructul pasiunii...o reteta de vis, fresh, parfumata, incredibil colorata, iar gustul...pur si simplu magie de arome!
Pofta buna!