sâmbătă, 21 ianuarie 2012
Purcelus de lapte la cuptor cu mere si gutui
Astazi am onoarea sa va prezint poate cea mai festiva reteta traditional romaneasca, purcelusul de lapte la cuptor umplut cu mere si gutui. Aceasta friptura este atat de deosebita si de aspectuoasa, incat simpla ei prezenta anunta un adevarat festin culinar.
Traditional, purcelusul de lapte se gaseste pe masa romanilor de Craciun sau de Revelion, cand se zice ca este bine ca la 12 noaptea sa se afle purcelusul intreg pt masa, pentru un an nou norocos si plin de prosperitate. Deasemenea, in unele regiuni ale tarii, purcelusii de lapte se prepara intregi la protap si se servesc la nunti, se ofera cate un purcelus intreg, rumen si impodobit, ca dar nasilor, bineinteles, dupa ce este dansat pe muzica populara de catre o ruda a mirilor.
Acum, stiind traditiile :), putem sa ne apucam de reteta. Metoda mea de a prepara purcelusul de lapte presupune multe etape aromatice, simple, dar de efect, care vor aromatiza din toate partile carnea, astfel incat, la final, aceasta va fi extrem de parfumata si suculenta.
Ingrediente:
-un purcelus de lapte (cel din imagine a avut 5 kg)
-6-7 mere dulci-acrisoare, parfumate
-2-3 gutui parfumate
pentru marinata:
-o ceasca de ulei de floarea-soarelui
-un pahar de cidru de mere
-un pahar de sampanie
-suc proaspat de la o lamaie mare
-3 linguri de sos dulce-picant de ardei iute (sau puneti ardei iute proaspat, tocat fin)
condimente:
-sare marina grunjoasa
-ceapa deshidratata
-usturoi granulat
-boia dulce
-boia iute
-piper negru
-chimen macinat
-coriandru pudra
-oregano uscat
-zahar brun
-oregano uscat
-fulgi de ardei iute
-un praf de nucsoara
-coji de portocale confiate
-batoane scortisoara(optional)
-cimbru proaspat
-rozmarin proaspat
Merele se taie in felii si se indeparteaza cotorul.
Gutuile se curata si se taie felii.
Fructele se stropesc cu suc proaspat de lamaie, ca sa nu se oxideze.
Acum incepem sa pregatim ametescul de condimente. Intr-un mojar punem 2 lingurite cu varf de sare marina, 3 lingurite ceapa deshidratata, 2 lingurite usturoi granulat,o lingurita chimen, o lingurita coriandru, o lingurita cu varf de oregano uscat, o lingurita fulgi de ardei iute, 2 lingurite cu varf de piper negru, o lingurita rasa de zahar brun, 2-3 linguri boia dulce, un varf de cutit de boia iute, un praf de nucsoara. Le pisam bine, sa se amestece bine aromele.
Apoi adaugam cate 2 linguri de cimbru si rozmarin proaspat tocate si 2 linguri de coji de portocale confiate, pentru a da o adevarata nota de sarbatori de iarna.
Cat este de parfumat acest amestec nu reusesc sa exprim in cuvinte, dar va invit sa-l incercati.
Cu jumatate din cantitatea de pudra masam bine purcelusul, atat pe interior , cat si pe exterior.
Apoi il umplem cu mere , gutui si 2-3 batoane de scortisoara si il asezam pe burta.
Acum urmeaza prepararea celebrei marinate de cidru si sampanie. Amestecam uleiul cu cidrul, sampania ( sau un alt vin alb demidulce si parfumat), sucul de lamaie si sosul dulce-picant de ardei iute. Aceasta marinata are dublu rol: in primul rand, va participa la realizarea pastei aromatice, cu care vom pensula purcelusul, in al doilea rand, cu ea vom stropi friptura in timpul coacerii pentru a asigura aromatizarea constanta si fragezirea.
Ca sa preparam pasta de condimente, adaugam putin cate putin din marinata peste pudra, amestecand mereu, pana obtinem o pasta fluida, usor de intins.
Cu aceasta pasta pensulam tot purcelusul. Pasta va adera de stratul anterior de pudra de condimente si va da o culoare foarte frumoasa fripturii.
Acoperim urechile cu folie, ca sa nu se arda, fiind cele mai inalte parti. La fel, puteti sa inveliti si codita, daca incepe sa se rumeneasca prea tare.
Turnam in tava o cana de apa si jumatate din marinata.
Coacem la 150 de grade Celsius. Dupa prima ora, stropiti friptura cu restul de marinata si sosul din tava, la fiecare 15 minute. Se coace aproximativ o ora pentru fiecare kg de carne, deci aproximativ 5 ore in cazul nostru. Daca spre final vi se pare prea puternic focul, reduceti la 130 de grade Celsius.
In final, purcelusul are o culoare rumena frumoasa si miroase foarte apetisant.
Carnea este bine facuta pana la os, frageda si suculenta, foarte aromata.
Se serveste cu merele coapte si muraturi sau salata de varza rosie. Bineinteles, alaturi de un vin bun.
Multipla aromatizare (umplutura de fructe, marinata, pasta) ii ofera un gust incredibil de bun, va invit sa-l incercati, chiar si la alte fripturi, nu veti regreta sigur.
Pentru mai multe detalii, va invit sa vizionati filmuletul de la inceputul retetei.
Pofta buna!