Focaccia este o specialitate italiana de paine, cu o aroma irezistibila de ulei de masline. Poate avea diverse toppinguri sau poate fi simpla.
Cel mai des se aromatizeaza cu rozmarin proaspat, sare marina grunjoasa si masline.
Aluatul este foarte usor de realizat si extrem de rapid, nu necesita framantare. Este foarte hidratat, de aceea se va lucra doar cu o lingura de lemn sau o spatula de patiserie
Ingrediente:
-600 gr faina
-400-450 ml apa calduta
-un plic de drojdie uscata
-5 linguri de ulei de masline de calitate
-sare fina (o lingurita)
-un sfert de lingurita de zahar
- sare marina grunjoasa
- rozmarin proaspat
-masline
Prepararea este foarte simpla si rapida. Se toarna apa calduta intr-un castron de plastic, apoi se adauga zaharul si drojdia. Se amesteca pana cand drojdia se dizolva. Apoi adaugati sarea fina si uleiul, amestecati. Adaugati faina treptat, amestecand bine cu lingura pana cand obtineti un aluat omogen, gros, dar curgator.
Cantitatea de faina poate sa difere, in functie de tipul de faina, ideea ramana aceeasi, sa obtineti un aluat grosut, fara cocoloase, care sa curga (greu) de pe spatula.
Se lasa la crescut, acoperit, 30-40 de minute. Apoi se toarna aluatul intr-o tava antiaderenta, unsa cu foarte putin ulei de masline. Se fac mici godeuri cu degetul in aluat.
Se lasa aluatul sa mai creasca in tava inca vreo 15-20 de minute. Apoi se presara cu sare grunjoasa, rozmarin si se introduc masline in grosimea aluatului. Se stropeste cu putin ulei de masline.
Se coace la 200 grade, pana cand este rumenita si trece proba cu scobitoarea. Daca vi se pare ca se rumeneste prea rapid, reduceti focul la 180 grade.
Foarte gustoasa!
Pofta buna!