Tonul este un peste oceanic, dar se pescuieste si in apele Marii Mediterane. Este bogat in acizi grasi omega 3, care sunt foarte importanti atat pentru sanatatea sistemului cardio-vascular, cat si a creierului. Tonul proaspat este deosebit de bun, in special se preteaza pentru pregatirea la gratar, acompaniat de diverse marinate si salate proaspete.
Si pentru ca este un peste mediteraneean, vom prezenta o reteta mediteraneeana de ton, dar de pe un continent mai putin cunoscut, Africa. Nordul Africii este un adevarat spectacol culinar, este taramul unde se impletesc aromele mediteraneene cu savoarea si misticismul condimentelor tari, ale celui mai batran continent din lume. Bucataria nord-africana este ceva inexplicabil prin cuvinte, este atat de simpla, de rustica, de naturala, dar ,in acelasi timp, rezultatele sunt desavarsite ca gust si complexitate. Combinatia aromelor este atat de intensa si de fascinanta, culorile sunt vii, puternice, mirosurile sunt accentuate si indraznete, totul este menit sa iti starneasca atentia si curiozitatea. Tehnica de gatit este extrem de simpla, deoarece in orice tara tropicala nu se gateste indelungat, ci rapid, la foc iute.
Cand am descoperit bucataria africana am fost de-a dreptul surprinsa de contrastul dintre simplitatea si spectaculozitatea preparatelor. Astazi va invit si pe voi sa descoperiti o mica parte din magia continentului african, vom prepara impreuna una dintre cele mai celebre marinate de friptura din Nordul Africii, chermoula.
Ingrediente:
-felii de ton proaspat (nr egal cu nr persoanelor invitate la masa)
Pentru marinata Chermoula :
-250 ml ulei de masline extravirgin
-125 ml suc de lamaie proaspat
-coaja razuita a unei lamai
-o legatura de patrunjel tocat
- 6 catei de usturoi macinati
-o lingura paprika
-2 lingurite cumin macinat
-jumatate de lingurita piper Cayenne (sau boia iute)
-sare si piper, dupa gust
Optional, in plus, pentru marinata Chermoula:
-un varf de cutit de sofran
-menta proaspata (2 linguri)
-coriandru proaspat (2 linguri)
-coaja rasa de portocala
Pentru marinata am folosit toate cele trei plante aromatice proaspete: menta, coriandru si patrunjel. L-am tocat si le-am amestecat cu restul ingredientelor.
Marinata obtinuta este un sos gros, foarte colorat si aromat.
Se imparte in doua portii. Cu una veti unge fripturile de ton si cealalta se pastreaza pentru final, cand veti turna sos proaspat peste tonul gata pregatit.
Ungeti fiecare friptura de ton pe ambele parti cu marinata chermoula.
Se lasa tonul la marinat la temperatura camerei 30-60 de minute sau la frigider, daca il preparati mai tarziu. Atentie, daca puneti pestele la frigider, sa il scoateti cu 45 de minute inainte de momentul frigerii, ca sa ajunga iar la temperatura camerei, altefel, friptura nu mai iese moale si suculenta.
Pestele marinat se pune la fript, cateva minute pe ambele parti, pentru o coacere medie.
Cand se scoate de pe gratar, se stropeste imediat cu restul de marinata pastrata, pentru a reimprospata aromele.
Coacerea medie inseamna ca este doar putin roz in mijloc.
Am servit cu salata africana de castraveti, menta si fenicul.
Spectaculos de bun!
Este foarte sanatos, plin de vitamine si energie naturala, deoarece alimentele sunt nepreparate termic sau minim preparate (pestele). O explozie de arome la fiecare degustare!
Marinata Chermoula se poate folosi si la pregatirea altor tipuri de carne, nu doar pentru peste.
Pofta buna!