Placinta de casa buna este incomparabila ca gust fata de cea de cumparat. Foile proaspete sunt fine si delicioase si o puteti garnisi cu orice va doriti, gen umpluturi sarate sau dulci.
Foile se prepara destul de usor, ceea ce dureaza destul de mult este intinsul lor, in strat cat mai subtire.
Aluatul se prepara dintr-o cana de apa calduta, la care se adauga un praf de sare, o lingura de otet de mere si o lingurita de ulei de floarea-soarelui. Se adauga faina alba de patiserie, amestecand continuu, pana obtineti un aluat suplu, omogen si elastic. Aluatul nu trebuie sa fie deloc lipicios. Framantati bine aluatul, cam 10-15 minute. Apoi il lasati o jumatate de ora sa se odihneasca intr-un castron, acoperit cu un prosop de bucatarie.
Din acest aluat, rupeti bucati mici si le faceti bilute, pe care le intindeti cu faina. Presarati faina atat pe blatul de lucru, cat si pe aluat si pe sucitor.
Veti intinde foile pana ajung sa fie foarte subtiri, de aprox 2-3 mm.
Foile se umplu imediat ce au fost intinse, altfel, daca veti astepta prea mult, se vor usca si vor deveni casante si veti avea probleme cand veti dori sa le rulati.
Tava se unge cu ulei. Rulourile se pot aranja in tava drepte sau sub forma de melc. Se ung cu ulei inainte de coacere.
Placinta se coace aproximativ 30 de minute, in functie si de cuptor, pana este rumenita frumos.
Pofta buna!